LAG: Uspješan pohod na europske novce

(D. ŠIŠOVIĆ)
(D. ŠIŠOVIĆ)

Lokalna akcijska grupa (LAG) Središnja Istra zaključila je treću godinu svoga plodnog rada konferencijom za novinare, predstavivši svoja najvažnija ovogodišnja postignuća i najavivši aktivnosti za sljedeću godinu. Predsjednik LAG-a, pazinski gradonačelnik Renato Krulčić, voditeljica Iva Jekić i voditeljica programa Tamara Legović istaknuli su kako je ovaj LAG, koji pokriva područje grada Pazina te općine Cerovlje, Gračišće, Lupoglav, Motovun, Karojba, Tinjan i Sveti Petar u Šumi, jedan od najuspješnijih u Hrvatskoj.

U minuloj godini formiranjem stručnog tima s pet zaposlenih, te uređenjem ureda u Društvenom centru "Veli Jože" znatno su ojačani kapaciteti LAG-a (koji je formalno registriran kao udruga), što je omogućilo uključenje u brojne aktivnosti i manifestacije na cijelom području obuhvata. LAG Središnja Istra je tako bio organizator, ili suorganizator Internacionalnog sajma pršuta, Festivala palačinki, obilježavanja Svjetskog dana seoske žene, Dana Julesa Vernea, sajma Iz srca Istre za vas, a uključen je i u pripreme predstojećih manifestacija, kao što su Dani meda i S klobasicom u Europu. Ove godine snimljen je za LAG i promotivni video, koji je na pressici i prikazan.

Senior Star

Tijekom ove godine LAG Središnja Istra provodio je i nekoliko projekata za čije se financiranje izborio na domaćim, ili inozemnim natječajima. Projekt Iz srca Istre za vas, vrijedan 65.000 kuna, bio je usmjeren malim proizvođačima i pružateljima usluga i za cilj imao potporu razvoju lokalnog tržišta, a završen je održavanjem istoimenog sajma u Pazinu.

Zajedno s 18 partnera iz devet zemalja LAG Središnja Istra sudjelovat će kao vodeći partner u upravo odobrenom projektu LAGS4EU, koji će se sa 150.000 eura financirati iz europskog programa Europa za građane te provoditi tijekom 2015. i 2016. godine. Djelatnici LAG-a pomogli su pri aplikaciji projekta Senior Star, kojeg su pazinska Udruga umirovljenika i Grad Pazin zajedno prijavili Europskom socijalnom fondu, koji im je odobrio 195.600 kuna. Sadržaj ovog projekta je uspostava modela za pružanje socijalnih usluga pomoći u kući i dostave hrane starim i nemoćnim osobama.

Periodični ispit

Pored ovih već odobrenih projekata, LAG Središnja Istra je zajedno s pazinskim Pučkim otvorenim učilištem i pazinskim Udruženjem obrtnika Europskom socijalnom fondu prijavio projekt Obrat za obrt, vrijedan 300.000 kuna, čiji je sadržaj promocija obrtništva i obrtničkih zanimanja među mladima, a istom fondu prijavljeni su i projekti razvoja stručnog studija održivog agroturizma u suradnji s Veleučilištem u Rijeci (vrijednost 1,9 milijuna kuna), te projekt unapređenja nastave iz elektrotehničke grupe predmeta u suradnji s Gimnazijom i strukovnom školom Jurja Dobrile, vrijedan 1,1 milijun kuna.

Ova tri projekta još čekaju odobrenje. U narednoj godini pred LAG-om će se naći i važan zadatak pisanja nove Lokalne razvojne strategije, kao svojevrsni "periodični ispit" i preduvjet za obnovu akreditacije odnosno nastavak financiranja njegovih aktivnosti. (D. ŠIŠOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter