LAG Središnja Istra u projektu razvoja ruralnog prostora


Inicijalnim sastankom u slovačkome mjestu Iža otpočela je realizacija međunarodnog projekta LAG's4EU, odnosno punim nazivom "Lokalne akcijske grupe za boljitak lokalnih zajednica u Europskoj uniji". U ovom projektu sudjeluje 18 partnera iz devet zemalja, a vodeći partner odnosno nositelj projekta je Lokalna akcijska grupa (LAG) Središnja Istra.

Projekt je sa 150.000 eura financiran iz europskog programa Europa za građane, a od tog je iznosa LAG Središnja Istra za svoj dio aktivnosti dobio 20.000 eura. Osnovni cilj projekta je razmijeniti iskustva i primjere dobre prakse u implementaciji razvojnih aktivnosti potpomognutih sredstvima iz europskih fondova u različitim područjima razvoja ruralnog prostora, od turizma i kulture u ruralnom okruženju, do poduzetništva, revitalizacije baštine i zaštite okoliša.

LAG Središnja Istra jedini je hrvatski partner u ovom projektu, Sloveniju zastupa Razvojni centar Srca
Slovenije iz mjesta Litija, Bosnu i Hercegovinu regionalna razvojna agencija iz Mostara, iz Italije u projektu sudjeluju LAG mjesta Portogruaro i jedna zadruga iz mjesta Frattamaggiore, iz Rumunjske je čak devet partnera među kojima su LAG-ovi, općine i razvojne agencije iz regije Craiova, Litva je zastupljena udrugom organskih farmi iz Kaunasa, Poljska regionalnom razvojnom agencijom iz mjesta Rzeszowa, Češka LAG-om Velky Tynec i Slovačka LAG-om Dolny Zitny Ostrov sa sjedištem u mjestu Kližska Nema.

Upravo je ovaj potonji slovački LAG, koji okuplja 32 općine na slovačkoj obali Dunava uz granicu prema Mađarskoj, bio domaćin ovog sastanka, odnosno kick-off meetinga, rečeno "rječnikom" europskih projekata. (D. ŠIŠOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter