Laburisti: Udari bačvu protiv umanjenja radnih prava


Ako ste za 56-satni radni tjedan, odlazak u mirovinu sa 67 godina i umanjenje svih prava iz Zakona o radu, potpišite potporu Vladi na štandu Hrvatskih laburista - stranke rada na Narodnom trgu u Puli. Ako ste protiv, oglasite se tako što ćete udariti u metalnu bačvu pored štanda. Višednevna je to akcija laburista u više desetaka gradova Hrvatske, od toga tri u Istri - u Puli, Umagu i Labinu - kojom prosvjeduju protiv Vladinog paketa zakona.

Novi Zakon o radu, Zakon o mirovinskom osiguranju i Zakon o povremenim poslovima, kažu laburisti, udara na najosjetljivije slojeve društva - radnike, nezaposlene i umirovljenike.

S obzirom na to da građani i nemaju prilike udarati šakom o stol, iskoristili su danas akciju na tržnici kako bi opalili palicom po bačvi i pokazali tako da se ne slažu s umanjenjem radnih prava.

U isto vrijeme, bilježnica s potpisima potpore Vladi ostala je, očekivano, prazna! Akcija će se provoditi do subote, od 10 sati do podne.

- Želimo usmjeriti pažnju građana na paket zakona, trenutno u saborskoj proceduri, kojim Vlada Zorana Milanovića ojačava krupni kapital i dodatno osiromašuje radništvo. Pod krinkom aktualnog referenduma, ovi prijedlozi zakona prolaze tiho. Bojimo se da će ih saborska većina pogurati bez obzira na njihovu nehumanost, rekao je Damir Ilić, predsjednik istarske podružnice laburista.

Uz stranačke aktiviste na tržnici su se mogli vidjeti i županijski vijećnici Ticijan Peruško i Mario Radešić. "Danas su svi laburisti u Hrvatskoj na ulici", poručio je Ilić.

Uz "legalizaciju" 56-satnog radnog tjedna i pogodovanje agencijama za privremeno zapošljavanje na štetu "iznajmljenih" radnika koji gube svaku zaštitu te uz podizanje granice za starosnu mirovinu za žene i muškarce sa 65 na 67 godina, pravu opasnost laburisti vide u Zakonu o privremenim poslovima. Njime se, kažu, predviđa i da, osim jednostavnih poslova, obuhvati i druge poslove što će mogućnost sklapanja ugovora o radu svesti na minimum.

- Kukuriku Vlada uništila je tržište rada i dostojanstvo radnika. Hrvatski laburisti protive se fleksibilizaciji rada koja će rezultirati lakšim otpuštanjima, ali ne i lakšim zapošljavanjem, poručili su danas s pulske tržnice. (Z. STRAHINJA, snimio M. MIJOŠEK)


Podijeli: Facebook Twiter