Labinska oporba napustila sjednicu Gradskog vijeća

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zasjedanja Gradskog vijeća Labina su često burna, s puno diskusija, iznošenja prijedloga, povišenih tonova, kritika, ali i konstruktivnih prijedloga kako vladajućih tako i oporbe. No redovito završavaju u pomirljivom tonu, točke budu izglasane i sve to daje doprinos demokratskom društvu u kojem, kako vijećnici vele, tako treba biti.

Posljednja je sjednica započela neobično mirno. Pogotovu njen aktualni sat, koji zna inače biti najburniji. Čak su se na jednom od pitanja složili oporbeni vijećnik Darko Martinović (Nezavisna Lista) i gradonačelnik Tulio Demetlika (IDS), a radilo se o zabrani parkiranja na jednom dijelu Trga Labinskih rudara, pred Osnovnom školom Ivo Lola Ribar. Na pitanje Martinovića, da li bi se pred samom školom, zbog sigurnosti djece moglo zabraniti parkiranje, žurno mu je replicirao Demetlika, te rekao kako će se hitno potruditi da to toga i dođe.

Bilo je još vijećničkih pitanja, nizali su se odgovori, i početak je ukazivao da bi to trebalo biti jedno od mirnijih vijeća, iako su se usvajale važne točke, poput polugodišnjeg izvještaja o izvršenju Proračuna za razdoblje od siječnja do lipnja 2014. godine, te prihvaćanje izvješća o radu gradonačelnika za isto razdoblje.

Kad je pročelnica za financije Marija Kadoić Balaško, vijećnicima podnijela izvješće o prihodima koji za prvo polugodište iznose 34.279.000, što čini 39 posto od planiranog i rashodima od 30.595.000 kuna, što iznosi 34 posto od planiranog za 2014. godinu, te kako s prenesenih 2.562.000 kuna iz prošle godine, višak u blagajni Grada iznosi 6.246.000 kuna, zaiskrilo je kad su neki od oporbenih vijećnika kod postavljanja pitanja pročelnici i gradonačelniku, imali primjedbi da se previše troši na medije.

Reagirao je gradonačelnik Demetlika, rekavši da su to iznosi od jedan posto proračuna i da je gradska Uprava dobila kritike od državne revizije kako Labin za informiranje i medije i troši premalo.

"Oporba raspravlja i kritizira isključivo o jedan posto proračuna, a zanemaruju druge važne i velike uštede", rekao je Demetlika. Zasmetalo je to oporbenom Silvanu Vlačiću (Nezavisna lista Ulika), koji je replicirao gradonačelniku da imenuje vijećnike koji kritiziraju, umjesto što trpa sve u isti koš, te neka već jednom s tim prestane.

"Neću dozvoliti da se degradira rad gradske Uprave, svaka čast demokraciji, ali neću dopuštati neargumentirane kritike i niske udarce", odgovorio je Demetlika oporbenom Vlačiću. Na to su reagirali i ostali oporbeni vijećnici te burno, povišenih tonova napustili vijećnicu. Pred vijećnicom nam je Vlačić izjavio:

"Nisam se za riječ ni javljao, nisam ništa pitao, ali gradonačelnik Demetlika nas uvijek trpa u isti koš, reagira burno, omalovažava i vrijeđa čim se usudimo nešto pitati. To je daleko od konstruktivnog, čemu ta nervoza i bahatost?. Sjednice se pretvaraju u monologe, nas se ništa ne pita, ako to i učinimo završava se na ovakav način. Zato smo odlučili napustiti ovu sjednicu i osobno ću jako dobro razmisliti da li ima smisla da uopće ubuduće dolazim na sjednice Vijeća. To je tako daleko od demokracije", rekao je Vlačić uz glasno odobravanje ostalih oporbenih vijećnika, prije no što su napustili zgradu Gradske uprave. (Adriano ŠĆULAC)


Podijeli: Facebook Twiter