Labin: Predstavljena slikovnica "Naše besedice"


- Gradu prijatelju djece, događaju se djeca u najljepšem izdanju. Događaju se kreativci, istraživači, plesači, ilustratori, slikari, glumci… Tu smo da s njima podijelimo radost zajedničkog stvaranja, koje je rezultiralo objavom ovoga što večeras predstavljamo, rekla je na početku prezentacije slikovnice-rječnika "Naše besedice"  urednica Neda Milenkovski.

Izdavanjem slikovnice-rječnika Labin nastavlja tradiciju brendiranja cakavice i domaće riječi. "Naše besedice" imaju 109 autora, redom djece labinskih dječjih vrtića "Pjerina Verbanac" i Gloria. Na predstavljanju u prepunoj dvorani nove Gradske knjižnice, gradonačelnik Tulio Demetlika naglasio je da se domaća riječ ne smije nikad zaboraviti, te da je trebaju učiti upravo oni najmanji i najmlađi.

- Stoga smo i započeli ovaj projekt pred par godina; prvo s osnovnoškolcima, a početkom ove godine pripremom slikovnice-rječnika za djecu vrtićke dobi, koju večeras evo i predstsavljamo, rekao je Demetlika.

Labinski mališani su tijekom čitave godine skupljali priče, pjesme i zagonetke na cakavici, sve se to arhiviralo, da bi na kraju tim Dječjeg vrtića "Pjerina Verbanac" i Gloria, zajedno s koordinatoricom projekta Loredanom Ružić Modrušan, suradnicima, Zlatom Jurcan Vukelić, Zdenkom Načinović, Palmirom Golja, Orianom Šćulac Sellan, urednicom Nedom Milenkovski te umjetnicom Ivonom Verbanac, koja je uredila naslovnicu, pokazali javnosti "Naše besedice".

Na stranicama slikovnice svako abecedno slovo prate tri crteža, kao i pjesme, koje su tijekom godine skupljali mališani dječjih vrtića. Uz predstavljanje slikovnice-rječnika održan je u režiji onih najmanjih i najmlađih bogat zabavno-glazbeni program, a u predvorju dvorane postavljena je izložba od preko 250 dječjih radova.

- Slikovnica je materijalni dokaz da je labinjonska cakavica živa, da je u uporabi od najmlađeg uzrasta, a svaki pisani trag vrijedan je dokument o njenom postojanju i prenosi se dalje, rekla je na kraju njena urednica Neda Milenkovski. (A. ŠĆULAC)


Podijeli: Facebook Twiter