Labin: Podignuta stara nagnuta zgrada


Stambena zgrada u ulici Vjekoslava Spinčića u Labinu, je prije više godina zbog trusnog zemljišta počela opasno slijegati i doslovce propadati. Stanari su svih tih godina strahovali od urušavanja građevine. Bilo je to toliko očito, da se pod nogama u pojedinim prostorijama nekih stanova, osjetilo kako je pod opasno nagnut.

Razlog je u mekano i rahlo tlo na kojemu je taj dio zgrade. Suvlasnici zgrade ističu, kako su  više od sedam godina pokušavali riješiti način sanacije temelja zajedno s bivšim upraviteljem zgrade, no nažalost bezuspješno. Posjedovali su projektnu dokumentaciju za zaustavljanje daljnjeg propadanja na klasičan način, podbetoniravanjem u segmentima, ali isto tako bili nesigurni da li se propadanje može sanirati tom metodom.

Kad je zgrada odlukom stanara prije par mjeseci prešla na upravljanje novom upravitelju iz Pule, odmah su se požalili na kritičnost stanja zgrade zbog pucanja i propadanja. Građevinski stručnjaci novoizabranog upravitelja zgradom, pregledom dokumentacije za zaustavljanje daljnjeg propadanja na klasičan način, utvrdili su da bi taj način sanacije dugo trajao (najmanje dva do tri mjeseca zbog sušenja betona) i što je još važnije bio bi rizičan, stoga jer bi se temelji morali potkopavati što bi moglo dovesti do daljnjeg propadanja pa čak i urušavanja jednog dijela zgrade.

Tvrtka upravitelja Euro Style iz Pule, u svojim djelatnostima izvodi i radove na sanacijama, te se redovito educira o novitetima na svjetskom tržištu i po najnovijim metodama saniranja, pri samom je europskom vrhu po sanacijama temelja, objekata s ovakvim problemima.

Direktor Euro Stylea upravitelja zgrade, Rudolf Oliva, veli nam kako se saniranje spomenute zgrade vrši jednom potpuno novom metodom u Hrvatskoj, koja potječe iz Švedske, u kojoj se već dugi niz godina vrše sanacije na taj način.

Nakon što se odredi područje koje je potrebno ojačati, buši se izravno kroz temelj u tlo, pojašnjava Oliva. Kroz tako napravljen sustav bušotina, injektira se smola, koja ekspandira i ojačava tlo. Učinak se može odmah utvrditi i to po podizanju građevine tijekom zahvata. Podizanje se prati pomoću lasera, a rezultat zahvata se po potrebi vrednuje komparativnim geotehničkim ispitivanjima na licu mjesta.

Kako je ovo vrsta najnovije tehnologije koja se izvodi na zgradi u Labinu, koja je dugoročno sigurna, suvlasnici zgrade ne kriju zadovoljstvo s obzirom da će napokon odahnuti, njihova će imovina biti spašena i konačno sigurna. (Adriano ŠĆULAC)


Podijeli: Facebook Twiter