Labin: Održan skup o energetskoj učinkovitosti

Skup okupio brojne upravitelje zgrada (A. ŠĆULAC)
Skup okupio brojne upravitelje zgrada (A. ŠĆULAC)

U velikoj dvorani labinske Gradske knjižnice u organizaciji tvrtke ITV Murexin iz Mosta Raše danas je održan stručni skup na temu "Energetska obnova zgrada". Da je to tema koja je upraviteljima zgrada jako zanimljiva pokazao je broj pristiglih sudionika jer je dvorana bila dupkom puna. Direktor tvrtke ITV Murexin Dorijan Rajković naglasio je kako je cilj stručnog skupa što kvalitetnija priprema projekata energetske obnove višestambenih zgrada, za što je nedavno raspisan natječaj.

- Projekti energetske obnove jedni su od svjetlijih primjera projekata čije su prednosti vrlo brzo vidljive, od direktne uštede na troškovima, poboljšane kvalitete boravka u prostoru, do povećanja vrijednosti same nekretnine.

- Industrija je osjetila dobrobiti takvih projekata u vidu veće zaposlenosti ili zadržavanja radnih mjesta. Velik broj projekata koji su se u relativno kratkom roku proveli iziskivao je veliki trud u organizaciji - od upravitelja zgrada koji su vodili ulaganja i projekte, do certifikatora te izvođača radova. Naravno, bilo je i određenih nedostataka koji su uočeni i koji se u budućnosti ne smiju ponavljati, no oni ne mogu staviti u drugi plan sve koristi i uspjehe projekata energetske obnove, rekao je Rajković.

Kao lokalni proizvođač građevinskog materijala izrazio je zadovoljstvo što je na području Istre i Kvarnera na 50 posto objekata ugrađen upravo Murexinov materijal te što je korištena njihova tehnička podrška.

- To je jedan od načina na koji se zapošljavanjem poboljšavaju uvjeti života na Labinštini, istaknuo je Rajković.

Inače, skup o energetskoj obnovi zgrada nije slučajno održan u Labinu. U ovom je gradu obnova fasada započela još u vrijeme kad  nitko nije ni sanjao da će Republika Hrvatska putem Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sufinancirati  obnove fasada. Prva fasada nakon uvođenja upravljanja višestambenim zgradama obnovljena je 2005. od kada traje proces obnove. Na početku je to bilo bez  toplinske izolacije, da bi se od 2009. godine fasade počele obnavljati s izolacijom.

Direktorica poduzeća Labin stan Dolores Sorić rekla je kako se iz analize obnovljenih  fasada može zaključiti da je energetska obnova fasada u Labinu započela 2009. godine voljom samih suvlasnika iz čega se nameće zaključak  kako je razina odgovornosti  suvlasnika stambenih zgrada prema održavanju na zavidnoj razini.

Neki od govornika rekli su kako im je poznato da je Labin jedan od prvih gradova u Hrvatskoj po broju obnovljenih fasada s obzirom na broj stanovnika, kao i jedan od pionira kada je riječ o  dobivanju nepovratnih sredstva putem raspisanih natječaja i javnih poziva prema Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost na višestambenim zgradama. Stoga ne čudi što su upravo predstavnici Labin stana bili jedni od najzanimljivijih predavača na tradicionalnom Savjetovanju upravitelja nekretninama održanom lani u Supetru na otoku Braču na kojem se okupilo više od osamdeset upravitelja zgrada iz cijele Hrvatske. (A. ŠĆULAC)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Podijeli: Facebook Twiter