Labin: Liga obilježila Dan mimoza

(A. ŠĆULAC)
(A. ŠĆULAC)

Na više punktova u Labinu Raši i Rapcu u subotu je obilježen Dan mimoza posvećen ranom otkrivanju karcinoma maternice, koju je na Labinštini organizirala Liga protiv raka Labin.

Na punktu u labinskom Opskrbnom centru Jedinstvo, zatekli smo aktivistice udruge gdje prodaju grančice mimoza i dijele edukativne letke o važnosti prevencije.

- Labinjani dobro reagiraju, uplaćuju dobrovoljne priloge namijenjene financiranju aktivnosti Lige. Važnije od donacija je to da se barem na trenutak zaustave s nama. Uvijek ima dobrih ljudi, samo ih treba znati prepoznati, rekle su nam.

Građani su mogli čuti informacije o prednostima preventivnih programa raka vrata maternice - ginekoloških pregleda za žene od 25 do 65 godina i cijepljenja protiv humanog papiloma virusa (HPV) za djevojčice i mlade žene. Prema rezultatima istraživanja 26 posto dječaka i 16,5 posto djevojčica do 14 godina imaju spolno iskustvo pa bi bilo dobro da se, osim djevojčica, u program cijepljenja uključe i dječaci. Rak vrata maternice je gotovo 100 posto izlječiv ako žene idu redovito na preventivne preglede i ako se koriste drugi načini prevencije, poput cijepljenja. Prije nekoliko godina krenuo je i Nacionalni program ranog otkrivanja raka vrata maternice i zato je važno senzibilizirati žene od 25 do 65 godina, da se odazovu na preventivne preglede. (A. ŠĆULAC)


Podijeli: Facebook Twiter