Labava premoć vladajuće koalicije u Fažani

Primjedbe su krenule od (ne)realizacije dokumentacije za nogostup na Šuridi (Arhiva).
Primjedbe su krenule od (ne)realizacije dokumentacije za nogostup na Šuridi (Arhiva).

Treći rebalans proračuna za ovu godinu kao ni treće izmjene Programa gradnje nisu dobili potrebnu većinu na sjednici Općinskog vijeća Fažane održane u srijedu navečer. Izmjenu proračuna i programa podržalo je šest vijećnika koalicije SDP-a, HSU-a i nezavisnog Mirka Novaka, od ukupno 13 vijećnika. Pet vijećnika IDS-a glasalo je protiv, a od glasanja se suzdržao nositelj nezavisne liste Drago Klarić. Predsjednik Vijeća Timotej Pejin (HSU) izostao je sa sjednice.

Pravorijek Ureda

Jesu li odluke valjane ili ne "pravorijek" je jučer morao dati Ured državne uprave, odnosno Ministarstvo uprave, jer se na sjednici postavilo pitanje što u slučaju kada nema osigurane većine od ukupnog broja vijećnika. Pročelnik Ivan Orović naveo je tada da slovo zakona propisuje da je većina od ukupnog broja vijećnika potrebna za donošenje (novog) proračuna, no da se rebalans ne spominje te bi odluka trebala biti pravovaljana. No, dan kasnije, dakle jučer, općinari su kontaktirali Ured državne uprave, koji im je prenio mišljenje Ministarstva da je i za rebalans potrebno sedam glasova od 13 vijećnika.

Što znači za Općinu to što akti nisu izglasani, pitali smo načelnicu Adu Damjanac. Odgovorila nam je da se ništa posebno ne mijenja, jer je proračun za 2017. usvojen tjedan dana ranije, a da će usklađenja s realizacijama riješiti na drugi način. Trenutno ostaje na snazi ovogodišnji proračun u visini od 43,9 milijuna kuna na koliko je izmijenjen u listopadu.

Koliko se, na sjednici na kojoj je nezavisni Klarić vjerojatno prvi put odlučio ne podržati vladajuće, ključnim pokazao izostanak zbog bolesti Timoteja Pejina, toliko se i osjetio izostanak donačelnika Radomira Koraća, zaduženog za komunalnu izgradnju. U takvoj su situaciji vijećnici IDS-a, propitkujući izmjene Programa gradnje infrastrukture, osjetili nesnalaženje načelnice Damjanac po pojedinim stavkama pa su sve "agresivniji" bili u zahtjevima za objašnjenima, da bi je na koncu optužili da se nije spremila za sjednicu.

IDS-ovci predvođeni Ivanom Geršićem, najviše su primjedbi imali na stavke izrade projektne dokumentacije. U listopadu su, navodili su, određeni iznosi drugim rebalansom, a dva mjeseca kasnije izrada je dokumentacije realizirana u iznosima od 10 do 20-ak posto. Za troškove izrade dokumentacije za nogostup od Pinete do Šuride, za što je bilo planirano utrošiti 50.000 kuna, a realizirano je 12,6 tisuća kuna, pomoćnica pročelnika Darinka Ivković objasnila je da se odnose na plaćenu geodetsku podlogu.

- Dakle, nismo napravili ništa više od toga što smo angažirali geodeta. Bez obzira što smo u listopadu rekli da ćemo napraviti sve do kraja godine. Moj je stav da namjerno nije realizirano puno toga samo da bi mogli nekome mazati oči. Sve su to radovi koje naručujemo od drugih i ne možemo reći da naše službe nisu stigle zbog previše posla, rekao je Geršić. Slične primjedbe odnosile su se i na projektnu dokumentaciju za sportsko rekreacijski centar u Valbandonu i šetnicu kod bivšeg Badela.

- Za svaku se investiciju mora napraviti idejni projekt, zatim geodetski i sve što treba dalje. Ako ih ne stavimo u proračun ne možemo ih niti realizirati, a realizirano je dosta ove godine, poručila je Damjanac.

U raspravu su se uključivali i ostali vijećnici IDS-a poput Raula Marsetiča i Alekseja Mišana. Zanimalo ih je i kada će se pojedine stavke realizirati s obzirom da je kraj godine. Takav bi slučaj bio i s postavljanjem spomenika Mati Parlovu vrijednog 60.000 kuna. Načelnica je navela da se pod tom stavkom nalazi postavljanje spomen-ploče, ali i uređenje okoliša koje se može realizirati u siječnju, dok god se ispostavljaju računi za ovu godinu.

Proračun u svakom slučaju ostaje na istoj razini

Predloženi rebalans i da je usvojen ostavio bi financijski plan na istoj razini od 43,9 milijuna kuna, ali bi se promjene osjetile na način da bi se za 1,23 milijuna kuna umanjili rashodi za nabavu nefinancijske imovine, a za isto toliko povećali rashodi poslovanja. Za predloženi program gradnje, koji bi bio smanjen sa 14,5 milijuna na 12,8 milijuna kuna, načelnica je navela da je riječ o usklađivanjima s realizacijom. Zanimljivo je da je za izmjene programa održavanje komunalne infrastrukure glasalo svih 12 prisutnih vijećnika! (Zvjezdan STRAHINJA)


Podijeli: Facebook Twiter