Kvartovski đir: Do znanja kroz kreativnost i druženje

Ne nedostaje kreativnosti, ali ni zabave… (D. MEMEDOVIĆ)
Ne nedostaje kreativnosti, ali ni zabave… (D. MEMEDOVIĆ)

Ni ovog ljeta mladim kreativcima u Puli nije dosadno. Naime, već im šestu godinu za redom Obiteljski centar Istarske županije nudi umjetničko-zabavni program "Kvartovski đir", koji od ove godine, zbog zakonskih promjena, djeluje kao podružnica pulskog Centra za socijalnu skrb. Djeca starijeg osnovnoškolskog uzrasta na nekoliko se lokacija sastaju i kvalitetno provode ljetni školski odmor.

Program se provodi s ciljem dodatne ponude pozitivnih kreativnih sadržaja, a ideju za njegov naziv i sadržaj dala je stručna radnica Obiteljskog centra Danijela Ustić. U proteklih pet godina u programu je sudjelovalo više od 200 djece, a od 2012. godine njegovu provedbu financijski podržava Istarska županija, dok joj se u tome od lani pridružuje i Grad Pula.

Riječ je o ciklusu radionica, u pravilu dva puta tjedno u prijepodnevnim satima, u prostorima obližnje škole ili mjesnog odbora. Program je u cijelosti besplatan za polaznike, a provode ga stručne osobe kojima u izvođenju aktivnosti pomažu volonteri. Već i sam naziv programa upućuje na namjeru da se što većem broju učenika u vlastitom kvartu omogući sudjelovanje u različitim kreativnim aktivnostima.

Dosad se program provodio u prostoru Obiteljskog centra, OŠ Veli Vrh, gdje se redovito održava već četvrtu godinu zaredom, zatim u školama Šijana i Giuseppina Martinuzzi te u prostorima mjesnih odbora Nova Veruda i Kaštanjer.

Ove godine planirano je održavanje radionica i u osnovnim školama Šijana i Fažana, no zbog premalog broja prijavljenih grupe se ondje nisu uspjele oformiti.

- Uglavnom imamo podršku većine škola, no ovog se ljeta u dosta škola provode građevinski radovi. Ove je godine kapacitet prihvata bio veći od prijavljenog broja učenika, doznajemo od stručne suradnice Ines Puhar, koja je istaknula da ni ovog ljeta nije izostala pomoć volontera.

Svake se godine u provedbi programa odabire tema pojedinog ljetnog ciklusa pa su se primjerice obrađivale one o pravima djece, zdravim životnim izborima i druge, a ovog je ljeta središnja tema posvećena komunikaciji u najširem smislu.

Radionice se održavaju na tri lokacije: u prostoru Obiteljskog centra (Vodotoranj), gdje se kreativno-dramska radionica glume provodi pod vodstvom profesorice Sanje Pavleković; u prostoru Mjesnog odbora Kaštanjer, gdje likovno-kreativnu radionicu vodi profesorica Sanja Simeunović Bajec te u školi Veli Vrh gdje radionicu keramike vodi Izabela Bilić Rovis. (S. ROJNIĆ SINKOVIĆ)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter