Kvaliteta malo slabija, pomidorima prijeti truljenje

(M. MIJOŠEK)
(M. MIJOŠEK)

S nasada pomidora Darija Makovca u Petroviji puca divan pogled na more, a topao, sunčan i suh dan kakav je bio jučer idealan je za berbu pomidora koja je ovih dana na Umaštini, području poznatom po uzgoju i preradi ovih sočnih plodova, u punom zamahu. No jučerašnji je dan gotovo iznimka ovog kišnog ljeta koje je zadalo dosta muke pomidorajima, kako smo doznali u obilasku berbe industrijske rajčice.

- Berba je sada u drugoj polovici, počinje ići prema kraju, beremo srednje kasne i kasne sorte, rane sorte smo pobrali prije dvadesetak dana. Na početku je bilo teško raditi jer je cijele zime padala kiša i normalno da priprema terena nije bila kvalitetna. Nakon toga, opet su uslijedile kiše koje su u jednom dijelu pomogle, ali su u drugom dijelu naškodile, jer je zaštita bila kasna. Ako svaki drugi dan pada kiša morate zaštiti svakih mjesec dana, onoliko koliko je moguće zaštiti i zakonski dozvoljeno, kaže Makovac, predsjednik umaške udruge proizvođača industrijske rajčice Pomidor.

Slabija kvaliteta

Makovac spada među najveće proizvođače, a pod pomidorima ima ukupno oko 16 hektara, neznatno više nego prijašnjih godina. Navedeni su kišni uvjeti u startu, ali i prilikom berbe, donijeli neprilike, planirao je sa svojih nasada pobrati oko 1.100 tona, a ne zna hoće li ih biti 800.

- Tako je bilo planirano da će biti i vjerojatno ih i ima toliko, ali je sada istrunuo, 40 posto ostane na zemlji, to je sve povezano  jedno s drugim. I voda i trava i zaštita, jer kada je pomidor pokriven travom ne možeš ga obuhvatiti fungicidima i ne možeš ga zaštiti i ne izdrži. Stoga je i kvaliteta malo slabija nego lani. Ne možemo reći da je vrhunska kao što je bila lani, kada je bilo puno više sunca, a pomidor voli sunce. Napravit će se i od ovogodišnje berbe sigurno dobra šalša, ali šteta je jer može biti puno bolje, kaže Makovac.

Sada bi im, dodaje, u berbi odgovaralo sunčano vrijeme, a sigurno je da će drugi tjedan ići prema kraju. U berbu kreću oko osam ili devet ujutro, ovisno o tome ima li rose i kombajnom beru sve do mraka. Kako se kašete pune tako ih voze u tvornicu, na preradu, tako da im radni dan traje do 22 sata. U berbi koja se odvija strojno sudjeluje pet do šest ljudi. Pomidoraji si međusobno pomažu, a kako kaže Makovac planiraju da će ovogodišnja berba trajati do 15. rujna, možda se još jedino produlji u dolini Mirne.

I uz kišu - kap po kap 

Ove godine sve ide puno sporije zbog blata, neke dane nisu uopće mogli brati zbog kiše. Kada je sve čisto ide puno brže i lakše, ali zbog trave i trulih pomidora koji se samelju i počnu curiti, sve se počne lijepiti i stroj treba češće čistiti. Stoga se sav pomidor nakon berbe opere prije otpremanja u tvornicu. Ipak, zanimljivost je da iako je bila kišna godina i ove su godine pomidore navodnjavali kap po kap, a sve zbog toga jer pomidor tražio vodu konstantno, poput čovjeka, i kada ima ujednačeno dobivanje vode daje puno bolje prinose.

Pitamo Makovca kakvi su planovi za dalje?

- Nemamo gdje povećavati proizvodnju, jer nemamo više poljoprivrednog zemljišta, jedino je možemo unaprijediti. Pokušavamo s pokusima; ove smo godine posadili dvored, kao što to rade skoro svi uzgajivači vani. Uspjeli smo i to je dobro, povećava se prinos na istoj površini i 30 posto i to pogotovo kod ranih sorti koje su manje rodne, zaključuje čelnik Pomidora.

U jučerašnjoj mu je berbi pomagao Emanuel Štokovac, mladi uzgajivač koji pod pomidorima ima oko 5 i pol hektara u okolici Savudrije.

Planirano 300 tona

- To je više nego inače. Povećavam proizvodnju jer smo svake godine donekle stigli izlaziti s troškovima za krenuti u sljedeću godinu, ali cijena otkupa je uvijek ista. Dobili bismo neku premiju da napravimo preko dva i po kilograma u prosjeku po stabljici, ali vrijeme nam to ne da, nažalost. Bila je tuča, obilna kiša, a temperature su se mijenjale i zato ne znam kako ćemo završiti ovu godinu i kako će sve to ići za iduću godinu. Lijepo ili loše vrijeme, znam da 10 do 15 dana moram završiti i tek onda ćemo znati što ćemo s idućom godinom, kaže Štokovac.

Nada se, ako ništa drugo, da će ići u iste hektare proizvodnje, ali se boji se da će nešto morati smanjiti zbog troškova. Na svojim nasadima također uzgaja ranu, srednju i kasnu sortu, ali je zbog obilnih padalina sadnju počeo oko 24. travnja i završio 18. svibnja, a zbog ćudljivih vremenskih prilika sve je sada odjednom došlo za berbu - i rani i kasni pomidori.

- Planirao sam pobrati oko 300 tona, ali do sada ono što smo pobrali nije ni pola od toga. Ako uspijem napraviti 200 tona to će biti vrh vrhova. Sada sve ovisi o vremenu. Treba nam lijepo vrijeme, jer je pomidor počeo propadati, a tjedan dana u berbi znači puno, zaključuje Štokovac.

Pod pomidorima 145 hektara

Sve prinose uzgajivača industrijske rajčice otkupi Podravka, čija je tvornica u Umagu jedina u Hrvatskoj za preradu ovih plodova. Prema prvim podacima iznijetim na stručnom skupu u povodu Dana rajčice, ove godine očekuju oko 7.000 tona prinosa. Ove je godine pod pomidorima zasađeno oko145 hektara, od čega 125 hektara na području Umaga i Buja, a oko 20 hektara u okolici Pule. Posađeno je nešto više od tri milijuna sadnica.

Trenutno tvornica ima 35 kooperanta u cijeloj Istri, najveći dio u okolici Umaga i Bujštini, te Puli, a ukupnu proizvodnju drži njih desetak. Otkupna cijena je kao i zadnjih nekoliko godina 80 lipa po kilogramu i tako će prema najavama i ostati. Svaki kooperant koji ima prinos veći od 60 tona po hektaru dobije otkupninu od 90 lipa po kilogramu, ali to će zbog ovogodišnjih uvjeta vjerojatno to biti u malom broju slučajeva. (Vedrana HABEREITER, snimio Milivoj MIJOŠEK)


Podijeli: Facebook Twiter