Kutlača: Očekujem da Grad vrati TESU-u 700.000 kn

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Do sada nismo nailazili na praktičnu pomoć Grada Pule prema TESU-u, ali očekujem da će se u četvrtak, 30. srpnja stvari promijeniti", najavio je u utorak na konferenciji za novinare Rajko Kutlača, voditelj pulskog ureda Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije te ujedno zamjenik predsjednika Nadzornog odbora Uljanik Tvornice električnih strojeva i uređaja (TESU) gdje su ga imenovali radnici. Pojasnio je kako je TESU uputio zahtjev Gradu da se revidira ugovor iz 2013. po kojem Grad drži novac TESU-a te si iz tog novca naplaćuje komunalnu naknadu i vodne doprinose.

- Na sjednici Gradskog vijeća koja će se održati u četvrtak očekujem da će izglasati odluku da se TESU-u vrati njegovih 700 tisuća kuna koje drži Grad Pula. Ne vidim razloga da će itko od gradskih vijećnika to dovesti u pitanje i sada je vrijeme da Pula pokaže da joj je TESU važan, naglasio je Kutlača te pojasnio kako se tih 700 tisuća kuna našlo u Gradu, umjesto na računu firme:

- Dug te tvrtke prema Gradu je prije nekoliko godina dospio do 2,2, odnosno 2,3 milijuna kuna zbog neplaćanja komunalnog i vodnog doprinosa. Da bi podmirio taj dug, TESU je prepisao Gradu zemljište vrijedno 4,6 milijuna kuna od 5.600 četvornih metara gdje je danas Bauhaus, a nekoć je bio proizvodni pogon TESU SZZ. Dakle, Gradu je podmiren dug te je dobio vrijednost imovine kojom je umanjivao troškove komunalnog i vodnog doprinosa za oko 30 tisuća kuna mjesečno, pa je jasno da je TESU ostavio Gradu velik iznos, iznio je Kutlača.

Naveo je kako će dobivenih 700 tisuća kuna od Grada za TESU biti dovoljno za isplatu jednomjesečne bruto plaće za svih stotinjak radnika u tvrtki koja je u 100-postotnom vlasništvu države. Naglasio je da su radnici posljednju plaću dobili za mjesec veljaču 2015. tek 6. srpnja, ali ne i nakon toga jer tvrtka nema novca. Kutlača je pojasnio i kako je došlo do problema u ovom poduzeću koje je uspješni izvoznik generatora za hidroelektrane i lokomotive.

- Odlukom države da se tvrtki izuzmu nekretnine iz temeljnog kapitala onemogućeno je normalno poslovanje. Država je lani ovrhama uzela toj svojoj tvrtki 3,5 milijuna kuna te joj blokirala račun čime TESU nije bio u mogućnosti davati jamstva kupcima pa je izgubio poslove vrijedne 2,7 milijuna eura. Da toga nije bilo, danas ne bi govorili o problemima u TESU, naglasio je sindikalist te ujedno predstavnik radnika u Nadzornom odboru TESU-a. Očekuje, kaže, da će se stvari normalizirati u TESU-u kada prođe predstečajna nagodba te kada tvrtku kupi Uljanik, a nada se bi se to moglo dogoditi do kraja ove godine.

- Odnosi sa svim vjerovnicima su takvi da ne očekujemo probleme, osim s državom koja je ujedno i vlasnik TESU-a i s kojom teško sklapamo dogovore, zaključio je Kutlača. (P. GREGOROVIĆ)

 

 

 


Podijeli: Facebook Twiter