Kupon bon za kilogram skinutog azbesta

Uklanjanje azbesta (M. MIJOŠEK)
Uklanjanje azbesta (M. MIJOŠEK)

U utorak 27. siječnja s početkom u 18 sati u Velikoj gradskoj vijećnici održat će se prezentacija projekta zamjene azbestnih krovova i fasada. Prezentaciju za sve građane organiziraju Grad Poreča i gradsko poduzeće Parentium d.o.o. u suradnji s udrugom Moj otok. Ulaz je slobodan, a prezentacijom se građane nastoji upoznati s opasnostima i štetnosti azbesta, zapravo starih "salonit" ili "eternit" ploča, azbestnog otpada, mogućnostima zamjene azbestnih krovova i njihovog uklanjanja, te odgovarajućim načinima zbrinjavanja. Na prezentaciji, ali i tijekom akcije zainteresirani će imati prigode doznati više o povoljnijim uvjetima nabave građevinskog materijala za zamjenu azbesta na svojim građevinama, popratnim uslugama, te besplatnom obilasku krovara i izradi ponuda. 

Prezentacija se sastoji od izložbenog dijela, koji će od 17 sati biti dostupan svim zainteresiranima u predvorju Gradske palače. Na izložbi će se moći pogledati široka paleta zamjenskih krovnih pokrova tvrtki sponzora, te dobiti sve potrebne informacije o zamjenskim pokrovnim materijalima. Sponzori, proizvođači i skupljači zajedno nude kupon bon u vrijednosti od 0,5 do dvije kune za kilogram skinutog azbesta za kupovinu robe, što bi na površini od oko 100 kvadrata iznosilo i do 1.600 kuna uštede, a neki od sakupljača osiguravaju i besplatan dovoz građevinskog materijala kada dođu po azbest.

Ovo je ujedno i jedna od najvećih eko-akcija koja se trenutno odvija na našim prostorima, a nadopunjuje se aktivnostima vezanima za energetsku učinkovitost koje provodi Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Zamjenom azbestnih krovova i fasada pridonosi se očuvanju zdravlja jer se time ujedno uklanja i izvor malignih oboljenja, stvara se ljepši ambijent, čuva se okolina, te doprinosi održivom razvoja Poreča, što će ga učiniti još poželjnijim turističkim odredištem. (M. RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter