Kupalište Stoja čeka sredstva Ministarstva kulture

Kupalište Stoja propada već godinama (Neven LAZAREVIĆ)
Kupalište Stoja propada već godinama (Neven LAZAREVIĆ)

Nedavno je predstavljen idejni projekt obnove Jadrije, šibenskog kupališta, jednog od najstarijih u Republici Hrvatskoj. Tim će se projektom, kako je rečeno na predstavljanju, nastojati sačuvati originalni izgled pa je posebna pažnja usmjerena na obnovu kabina za presvlačenje koje će biti obnovljene faksimilski, odnosno ostat će u izvornom obliku.

Suradnja s konzervatorima

Kako su pojasnili tamošnji arhitekti Zoran Popović, Ivica Galasso i Boris Zokić, sve su radili u dogovoru s konzervatorima i zajedno su se složili da kabine moraju što hitnije biti stavljene u funkciju, a kao najbolje rješenje odabrali su faksimilsku obnovu, što uključuje i obnovu svih kabina koje su srušene, pa će ih umjesto sadašnjih 132 u budućnosti biti 154. Arhitektura se neće mijenjati, Jadrija ostaje kakva je bila, a funkcija kabina ostaje ista kao i do sada, što znači da u njima i dalje neće biti vode i struje, naglasili su arhitekti.

Uz veći broj kabina, Jadrija će imati od tri i pol do pet metara nove obalne trase te ukupno oko tisuću četvornih metara nove površine. Umjesto takozvanog kontinuiranog betonskog zida od kojeg se valovi odbijaju, zbog čega se more stalno prelijeva preko rive, projektanti su kao rješenje zamislili tzv. kompozitni zid s armiranom betonskom pločom na stupovima, koji omogućava da val uđe ispod rive umjesto da se prelijeva preko.

Iz tamošnje gradske uprave su pojasnili i da je prije ovoga odrađen ogroman posao promijene prostorni planovi koji su omogućili određivanje granice pomorskog dobra, zatim su obavljeni razgovori sa županijom da bi ona Jadriju dala u podkoncesiju Gradu Šibeniku i sve je to posao koji je doveo do mogućnosti da nacrtaju što bi Jadrija morala biti u konačnici.

Rezultati natječaja u travnju

Je li ovo put koji je odabrala i pulska gradska uprava za sanaciju kupališta Stoja, upitali smo nadležne. Valja, naime, podsjetiti da je krajem godine Grad Pula inicirao izradu projektne dokumentacije za kupalište Stoja i u proračunu za ovu godinu predvidio 420 tisuća kuna za pripremnu dokumentaciju potrebnu za njegovu obnovu.

"Kupalište Stoja upisano je u registar kulturnih dobara Republike Hrvatske i sve aktivnosti na kupalištu potrebno je provoditi u skladu s posebnim uvjetima i prethodnom odobrenju Konzervatorskog odjela u Puli. U 2017. godini predviđeno je 420 tisuća kuna za izradu projektne dokumentacije za obnovu kupališta što podrazumijeva izradu snimka postojećeg stanja, izradu elaborata geomehaničkih istraživanja te izradu projekta statičke sanacije teško oštećenih dijelova kupališta. Na natječaj Ministarstva kulture Grad Pula prijavio je sufinanciranje izrade navedene projektne dokumentacije, a rezultati prijave očekuju se u travnju ove godine. Početak i sama dinamika sanacije ovisit će o uputama i uvjetima Konzervatorskog odjela, a Grad Pula će kao i do sada ulagati u redovno održavanje i uređenje kupališta", odgovorili su nam iz gradske uprave. (S. ZRINIĆ TERLEVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter