Kuća Rapicio lijepo konzervirana ruševina

Sanacijski radovi na Kući Rapicio (M. RIMANIĆ)
Sanacijski radovi na Kući Rapicio (M. RIMANIĆ)

Upravo se završetku privode radovi na četvrtoj fazi sanacije kuće Rapico podignutoj nad liticama Pazinske jame. Grad Pazin u proračunu za ovu godinu planirao je za radove na Rapiciju namijeniti 739 tisuća kuna, od toga 500 tisuća kuna planirao je iz državnog, 150 tisuća iz županijskog proračuna, a ostatak iz proračuna Grada Pazina. Nažalost kasnije je izostalo sufinanciranja iz županijskog proračuna, pa su u tom iznosi i smanjena sredstva za sanacijske radove na kući Rapicio, a koliko će izvedeni radovi na južnom krilu zgrade zapravo stajati, do okončane situacije teško je precizirati, kaže Emina Svilar, više stručne suradnice za kulturu u Gradu Pazinu.

Kuća Rapicio izgrađena je najvjerojatnije u 16. stoljeću na vrhu sjeverne stijene Pazinske jame, kućom ili palačom Rapicio prozvana je po njenim negdašnjim vlasnicima, tršćanskoj obitelji Rapicio koja je u Pazin doselila u 16. stoljeću, a dala je nekoliko uglednika i svećenika. Jedan od njih bio je tršćanski biskup Andrea, čiji se portret čuva u sakristiji pazinske župne crkve sv. Nikole. Kuća njegova roda u Pazinu stradala je u Drugom svjetskom ratu od njemačkih bombi i nikad potom nije obnavljana. Od nje su do naših dana ostali samo zidovi južnog pročelja s više prozora, niša i puškarnica. Nijemci su Pazin bombardirali 1943. kada je u gradu porušeno ili znatnije oštećen veliki broj zgrada. Mnoge su od njih obnovljene, neke su kasnije do temelja srušene, a neke su poput kuće Rapicio desetljećima stršile kao ruševine. Tijekom bombardiranja gradski predio Kaštel pretrpio je velika oštećenja. Od bombi je stradala galerija zapadnog pročelja Kaštela, uništene su dvije kuće koje se zatvarale trg pred Kaštelom, a kuća Rapicio ostala je bez krova i dijela sjevernog pročelja.

Tijekom 2012. godine u kući Rapicio provedeni su istražno-arheološki radovi, tijekom 2013. pripremana dokumentacija, a 2014. započela je sanacija, zapravo konzervacija zatečenog stanja zapadnog i jugozapadnog zida. Početni radovi odnosili su se na uklanjanje urušenog materijala i smeća, a među materijalom, prema nalazu arheologa, nije pronađeno ništa značajnije. Razina terena spuštena je za prosječno tri metra, do poda podrumskih prostorija, pa su na svjetlo dana izašla dva pregradna zida u podrumskim dijelovima zgrade i jedan vanjski zid, te zid sjevernog pročelja. Lani je saniran istočni zid, a ove godine dio južnog zida zgrade. Zahvaljujući dosada izvedenim radovima kuća Rapicio sačuvana je od daljnje propasti i daleko je od nekadašnje ruševine koja je prijetila nad jamom. Danas je, iako radovi još nisu u potpunosti dovršeni, Rapicio lijepo konzervirana ruševina, a uskoro će biti i lijep vidikovac nad Pazinskom jamom. (M. RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter