Kuća Maraston središte društvenog života Vižinade

Marko Ferenac uz kuću Maraston u Vižinadi (M. RIMANIĆ)
Marko Ferenac uz kuću Maraston u Vižinadi (M. RIMANIĆ)

Dominantna zgrada na trgu u Vižinadi, kuća Maraston, postat će društveno i kulturno središte ne samo Vižinade, već i cijelog kraja. Ova je zgrada zanimljivog arhitektonskog rješenja podignuta u razdoblju od 16. do 17. stoljeća, a pred njom je koncem 18. stoljeća podignuta poznata Batiselina cisterna. Za vrijeme austrougarske uprave u njoj su bili prostori javne namjene. U prizemlju je bio poštanski ured, a na katu gostionica, odnosno, između dva svjetska rata - Dopolavoro.

Višenamjenska dvorana za priredbe

Gostionicu je vodila obitelj Maraston, naklonjena socijalistima, pa su njeni članovi u vrijeme fašizma imali velikih problema, a više puta bilo je i nasrtaja na njih. Neke su crnokošuljaši pokušali eliminirati, a zgradu zapaliti. Zbog toga su Marastoni bili prisiljeni napustiti Vižinadu.

Sanacija zgrade Maraston započeli u prosincu 2014. godine, obuhvaćena je bila rekonstrukcija međukatnih konstrukcija i sanacija krovišta, a predstoji nabava i postavljanje vanjske stolarije. Projekt je sufinancirala i talijanska Regija Veneto s od 48 tisuća eura, kaže Marko Ferenac, načelnik općine Vižinada i dodaje kako je ukupna vrijednost do sada izvedenih radova 670 tisuća kuna, a za nabavu i postavljanje vanjske stolarije osigurano je dodatnih 250 tisuća kuna.

Trenutno se radi na projektu druge faze obnove kuće Maraston, zapravo njene prenamjene u društveno kulturno i turističko središte općine Vižinada.

- U prizemlju se planira urediti info-punkt s prodajnim prostorom za suvenire i domaće proizvode, poput vina, maslinova ulja i drugih proizvoda naših obiteljskih poljoprivrednih gospodarstva, kaže Ferenac i dodaje da će prizemlje i svaki kat imati i zasebne sanitarije pa i one za invalide.

Na prvom katu uredit će se višenamjenska dvorana za priredbe, susrete, izložbe, degustacije i druga javna događanja. Prema nekim razmišljanjima ta će dvorana biti opremljena projektorom i platnom na kojem će se prikazivati film o Vižinadi. Uz dvoranu će biti i mala kuhinja za pripremu jela koje će se nuditi na degustacijama.

Galerija slavne balerine Charlotte Grizi

Na drugom katu uredit će se galerija Charlotte Grizi, balerine rođene 1819. u Vižinadi koja se kasnije proslavila na pozornicama diljem Evrope. Ona je svojim talentom i ljepotom nadahnula nastanak jednog od najvažnijih djela baletnoga romantizma, baleta Giselle. Nažalost, Charlotta Grizi karijeru je prekinula na vrhuncu slave, a u 34-oj godini života umrla je potpuno zaboravljena od nekadašnjih obožavatelja. Stoga se ovim projektom Vižinada želi odužiti njoj i njenoj sjajnoj zvijezdi ponikloj iz ove male sredine u središnjoj Istri.

U potkrovlju će se također urediti prostor za društvena okupljanja, ali muzejski postav o Vižinadi, kao povijesna i etnografska zbirka. Uz izložbe, uredit će se prostor za arhiv i spremište za muzejske predmete. "Želja nam je da, budući je u planu i uređenje trga u Vižinadi, da se na najreprezentativnijem mjestu turisti mogu upoznati sa svime što Vižinada može ponuditi", kaže Ferenac. Budući da se broj turista konstanto povećava, treba razmišljati i o tome što se tim ljudima može ponuditi, što bi trebali vidjeti i doživjeti u Vižinadi, napominje Ferenac. (Mirjan RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter