Kuća istarskog maslinovog ulja otvara se do Uskrsa

Vlasnica Lorena Boljunčić (D. Memedović)
Vlasnica Lorena Boljunčić (D. Memedović)

Do Uskrsa svoja bi vrata trebao otvoriti Museum Olei Histriae - Kuća istarskog maslinovog ulja, koji će se otvoriti u dijelu derutnih prostorija bivše trikotaže Arena, u Prolazu sv. Teodora koji iz Kandlerova ulice vodi prema Rivi, nasuprot Urbisa. Radovi su u završnoj fazi, a prostorima koji se užurbano uređuju provela nas je autorica projekta, Lorena Boljunčić, vlasnica tvrtke Idea Istra, inače poznata po uvođenju panoramskog autobusa Pula City Toura u naš grad.
 
Opremanje eksponatima
 
Kako nam je pojasnila, Kuća istarskog maslinovog ulja bit će smještena u unajmljenom prostoru od gotovo 500 kvadratnih metara. Nakon što je srušen dio ogradnog zida uređena je fasada, a trenutno su u tijeku unutarnji radovi na uređenju.
 
- Ovih su dana skinute skele sa fasade, postavljeni su podovi, prozori i vrata, uređeni sanitarni prostori, klimatizacija, a predstoji nam još uređenje interijera i opremanje prostora namještajem i eksponatima, što originalima što replikama, pojasnila nam je Boljunčić.
 
Kako navodi u ulaznom dijelu smjestit će se prodajni prostor u kojem će se moći kupiti najbolja ekstra djevičanska maslinova ulja iz cijele Istre, ali i druge istarske delicije poput predmeta od maslinovog drva, istarskih rakija, tartufa.. Nakon prodajnog dijela posjetitelji će ulaziti u takozvanu "Rimsku sobu" u kojoj će se govoriti o povijesti maslinarstva u Istri od najranijih dana, odnosno za vrijeme Rima - gdje su se onda uzgajale masline, kako se proizvodilo ulje, uloga vila rustika u toj proizvodnji te gdje se sve istarsko maslinovo ulje izvozilo još u rimskom razdoblju.
 
Slijedeća soba bit će posvećena maslinovom ulju u srednjem vijeku, a zadnja suvremenosti odnosno u njoj će se moći naučiti gdje se maslinarstvo nalazi danas - od samog uzgoja, vrsta maslina, branja i prerade do svojstva maslinovog ulja.
 
- U suradnji s Institutom za poljoprivredu iz Poreča osmišljeni su i boxevi u kojima će posjetitelji moći doznati više o senzornoj i kemijskoj analizi ulja, mogućim izazovima u preradi i čuvanju ulja, a zatim će im se prikazati i projekcija o starinskom i modernom načinu branja i preradi maslina i proizvodnje ulja, pojašnjava Boljunčić.
 
Sala za degustaciju
 
Na kraju muzeja nalazit će se degustacijska sala u koju će moći stati 30-ak ljudi, a gdje će se nuditi takozvana osnovna i napredna mogućnost degustiranja ulja. 
Posjetitelji će ovdje moći naučiti kako se pravilno kušaju maslinova ulja, razlikovati vrhunsko od prosječnog maslinovog ulja, učiti o mirisima i okusima ulja.
 
Na pitanje koliko će muzej zaposliti ljudi Boljunčić veli kako će za sada imati troje stalno zaposlenih, no kako će im u sezoni trebati barem još toliko radnika. Inače, 
vrijednost cijelog projekta iznosi dva milijuna kuna, no Boljunčić smatra da će joj se investicija vratiti jer je jugu Istre nedostajao ovakav prostor. Osim individualnih posjeta posjetitelje, odnosno grupe turista, će se u muzej dovoditi i u dogovoru s turističkim agencijama, a prostor će biti odličan, smatra Boljunčić, i za 
održavanje zavičajne nastave. (B. PETROVIĆ)
 
 
 

Podijeli: Facebook Twiter