Krv je dao sto puta i poklonio oko 45 litara krvi

Jubilarci na prijemu (G. ČALIĆ ŠVERKO)
Jubilarci na prijemu (G. ČALIĆ ŠVERKO)

Prijem za jubilarne darivatelje krvi u utorak su upriličili buzetski gradonačelnik Siniša Žulić i dogradonačelnica Ana Pernić. U povodu Dana dobrovoljnih darivatelja krvi prigodna priznanja i nagrade hrvatskog i buzetskog Crvenog križa dobilo je šest darivatelja, a rekorder je svakako Raul Šestan jer tek su mu 53 godine, a krv je dao ravnih sto puta.

Reorganizacija

- Krv sam počeo darivati u vojsci, motiv je bio raniji odlazak kući, no od tada se redovito tri puta godišnje uključujem u sve akcije. Preporučio bi svakom da se odazove akcijama dobrovoljnog darivanja krvi, da pokaže svoju humanost i pomogne onima kojima je pomoć potrebna, izjavio je Šestan te rekao da je darivanje krvi obiteljska crta. Ako je prosječna doza 450 mililitara pri jednom darivanju, ispada da je sa svojih sto davanja Šestan darovao oko 45 litara krvi. Priznanje za 75 puta danu krv dobio je Darko Klarić, a za 50 puta; Dario Flego, Goran Đusić, Alan Kos i Valdi Glavić.

Zahvalivši se jubilarcima, ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Buzet Lara Černeka istaknula je da je Buzet prema statističkim podacima u 2015. godini prvi u Istri po broju prikupljenih doza krvi na sto stanovnika, (4,35 doza na 100 stanovnika), s obzirom da ima dosta veliki broj darivatelja krvi. Naravno količine prikupljene krvi su manje nego drugdje jer je Buzet mali grad.

- Lani je prikupljena 281 doza krvi. U ovoj godini do sada prikupljeno je 210 doza krvi, a predstoji nam još jedna veća akcija u prosincu, rekla je Černeka. Istaknula je također da se prošlogodišnja reorganizacija transfuzijske službe kojom je Klinički zavod za transfuzijsku medicinu KBC Rijeka postao regionalni centar za prikupljanje krvi i opskrbu zdravstvenih ustanova u Primorsko goranskoj, Ličko senjskoj i Istarskoj županiji, za Buzet pokazala dobrom varijantom.

- Bolje surađujemo sa riječkom transfuzijskom službom stoga što možemo organizirati akciju u bilo koje vrijeme tijekom dana što ranije sa transfuzijskom službom iz Pule nije bilo moguće. Također su fleksibilniji i primaju sve darivatelje koji se odazovu akciji, izjavila je Černeka.

- Poštovanje izazivaju i brojke od 10 puta darovane krvi, a kamo li 50, 75 i 100 puta. Nadamo se da ćemo uskoro imati i jednog darivatelja s brojkom od 125 puta darovanom krvi što je van svakog očekivanja i izuzetno rijetko, istaknula je predsjednica Gradskog društva Crvenog križa Buzet Ervina Kisiček

Podmlađivanje

- Izuzetno mi je drago da je Buzet već dugi niz godina, barem što se tiče broja prikupljenih doza krvi na sto stanovnika vodeći u županiji. Godinama unatrag bio je prvi u državi, a zahvaljujući novom sustavu darivanja krvi siguran sam da će Buzećani ponovo biti u državnom vrhu. Uvjeren sam da ćemo i ubuduće imati veliki broj darivatelja jer krv daju sve mlađi ljudi, sve više mlađih ljudi dosiže jubilarne brojke što je garancija da će Buzet i u budućnost pokazivati humanost u tom dijelu aktivnosti Crvenog križa, poručio je gradonačelnik Žulić. (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter