Kroz Sutivanac cestom punom rupa

Mještani svakodnevno uklanjaju komade odlomljenog asfalta
Mještani svakodnevno uklanjaju komade odlomljenog asfalta

Nakon velikih hladnoća u veljači prošle godine koje su donijele višednevni snijeg i led na Barbanštinu, na glavnoj cesti koja prolazi kroz selo Sutivanac nastalo je nekoliko rupa na asfaltu.

Svaka kasnija kiša dodatno je podlokala načeti asfalt koji se pod pritiskom automobila i kamiona koji njome svakodnevno prolaze jednostavno lomi i mrvi.

Tako je na samom zavoju na cesti u sutivanskom zaselku Cvitići nastala rupa koja se već proteže preko većeg dijela ceste, a oko nje se dalje šire linije pucanja gornjeg sloja asfalta.

Mještani su ljuti jer će sada biti godinu dana otkako se ova cesta počela raspadati i otkad su o tome obavijestili općinske čelnike, no još uvijek nije sanirana.

- Rupa je toliko velika da se jednostavno ne može izbjeći s automobilom. Svakodnevno se odlome cijeli komadi asfalta koji pod kotačima znaju poletjeti u zrak, a to je opasno i za aute i za ljude. Zato mještani sami uklanjaju te komade u stranu, uz cestu, ali treba već jednom doći to popraviti, a ne da se pukotina nastavi širiti do kraja ceste, kazao nam je jedan mještanin.

I Sutivančanka Barbara Šugar potvrdila nam je njegove riječi i rekla da je sramotno da se godinu dana ne reagira na loše stanje ceste.

Mještani su spomenuli i cestu u predjelu Risi koja se na jednom dijelu već dva put odronila na samom rubu, na padini prema vinogradu, što su oni sami popravljali jer je takvo oštećenje bilo opasno za vozila koja tuda svakodnevno prolaze. Općenito smatraju da se u održavanje lokalnih cesta premalo ulaže te da je to samo odraz odnosa Općine prema većini rubnih sela.

- Brižan vam je ti naš Sutivanac, ovima iz Barbana smo zadnja rupa na svirali, dobacio nam je jedan stariji mještanin u prolazu.

Općinski referent Aldo Osip potvrdio je da su upoznati s oštećenjima ceste u Sutivancu, a kao razlog što oštećenje još nije sanirano naveo je loše vremenske prilike.

- Mjesni odbor nas nije službeno obavijestio o tome, ali su nam se javljali mještani. Na toj je cesti, zapravo, i ranije bilo malo oštećenje koje su kasnije led i kiše samo proširili. Odavno smo naručili saniranje tog oštećenja, što bi trebala obaviti tvrtka Cesta iz Pule, i na to se čeka još od rujna, ali stalno je bilo ružno vrijeme, odgovorio je Osip.

Na naše pitanje kada se može očekivati da se rupe asfaltiraju, odgovorio je da su djelatnici spomenutog izvođača radova trenutačno na godišnjem odmoru pa će se gledati da se to obavi čim prije, kad počnu raditi. Naravno, ako vremenske prilike to budu dozvoljavale. (Napisala i snimila P. SOFTIĆ-MEHMEDOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter