Križeva uz pljočke, grah i Serđa Valića

Ukusan grah za goste Križeve (M. RIMANIĆ)
Ukusan grah za goste Križeve (M. RIMANIĆ)

Batlužani su minule nedjelje proslavili Križevu, blagdan Uzvišenja Sv. Križa, kojem je posvećena njihova kapelanijska crkva u sklopu župe Gračišće. Fešta je započela svečanom misom, a u podne je krenuo već tradicionalni turnir u pljočkanju na kojem je nastupilo 15 ekipa, parova iz raznih krajeva Istre.

Najbolji je bio par "Alfa, beta" u sastavu Sandi Belas i Ante Baraba, drugi su bili "Šiljari" Milan Debeljuh i Mario Orbanić, treći "Sutivanac" u sastavu Branko Družeta i Mladen Šugar, a "Kurberini" Dino Živolić i Rino Licul, morali su se zadovoljiti četvrtim mjestom. Večernji program otvorila je grupa pučkih pjevača i svirača "Paljarica", a nakon njih uz Fantasy band zapjevao je Serđo Valić. Prije nego se iz Doma zaorila pjesma mještani i njihovi gosti počašćeni su ukusnim grahom koji su pripremili Dragan Jeromela i Danko Smoljan. Uz čašu vila ili piva gosti koji su se okupili u popriličnom broju zapjevali su pa i zaplesali uz Valićeve popularne pjesme, ali i uspješnice domaće estrade u izvedbi dua iz Marčane.

Na malonogometnom igralištu najprije su zaigrali Batlužani i njihovi sumještani koji danas žive u drugi krajevima, ali se za Križevu redovito vraćaju u rodno selo. Nakon njih teren su, dok su njihovi roditelji uživali uz glazbu ili ćaskali uz piće zauzela djeca. Ugodno sunčano nedjeljno poslijepodne u Batlug je priviklo mnoge željne druženja na friškom zraku, zabave i "domaće" pjesme. Domaćin Križeve bilo je Sportsko društvo Batlug, a pokrovitelji Općina Gračišće. (M. R.)


Podijeli: Facebook Twiter