Kreće se u potragu za investitorima na Muzilu

(Goran ŠEBELIĆ /CROPIX)
(Goran ŠEBELIĆ /CROPIX)

Na sjednici pulskog Gradskog vijeća koja će se održati za dva dana na dnevnom bi se redu trebala naći i točka o budućem razvoju Muzila.

Vijećnici će, naime, raspravljati o prijedlogu odluke o pokretanju postupka za realizaciju razvojnog projekta Muzil, ali i prijedlogu javnog poziva za iskazivanje interesa za realizaciju tog projekta koji namjerava provesti Vlada Republike Hrvatske.

Drugim riječima, pred vijećnicima će se naći odluka o prihvaćanju projekta za Muzil za koji je gradska vlast izradila prostornu dokumentaciju, oko koje su se lomila koplja između vladajućih i građanskih udruga koje se protive tom projektu.

Vijećnici će odlučivati o podršci prijedlogu javnog poziva za zainteresirane investitore Vlade RH, koja i odlučuje o projektu Muzila s obzirom da je većina zemljišta u državnom vlasništvu. A riječ je o oko 170 hektara najzapadnijeg dijela Pule, gdje bi prema projektu trebali niknuti hoteli, turistička naselja, muzeji, golf igralište, marine,… i sve to na rok od 99 godina.

Do odlučivanja o ovom, vrijednom prostoru Pule, godinama nedostupnim za građane, došlo je zapravo na inicijativu Vlade Republike Hrvatske koja je sredinom srpnja donijela prijedlog odluke o pokretanju postupka za realizaciju razvojnog projekta Muzil.

Budući da je Grad Pula vlasnik dijela zemljišnih čestica na toj lokaciji, potrebna je suglasnost Grada Pule za raspisivanje javnog poziva stoga se ta točka našla na dnevnom redu Gradskog vijeća. Cjelokupnu inicijativu i prijedlog odluke podržalo je Ministarstvo turizma i Državna agencija za upravljanje državnom imovinom.

- Radimo na natječaju za Muzil te ćemo početkom rujna uputiti javni poziv investitorima za iskazivanje interesa. Imamo iskustvo koje smo stekli s Kuparima te po istom modelu pripremamo poziv za Muzil gdje smo objedinili sve tri vrste koncesije u jednu.

Dakle, u Kuparima smo imali redovito davanje objekata u koncesiju, davanje koncesije na kulturno dobro te za pomorsko dobro i plažu. To je sve sadržano u jednom natječaju na 99 godina. Isti princip primjenjujemo i u Puli. A za razliku od Kupara, sada nam je situacija već poznata, rekao je za naš list ministar turizma Darko Lorencin.

Predmet javnog poziva investitorima za iskazivanjem interesa jest realizacija razvojnog projekta Muzil. Projekt predviđa osnivanje prava građenja na katastarskim česticama na kojima prema važećim prostornim planovima bude predviđena izgradnja, obnova ili rekonstrukcija na rok od 99 godina.

Nadalje, predviđa se osnivanje prava služnosti na katastarskim česticama na kojima prema važećim prostornim planovima ne bude predviđena izgradnja, obnova ili rekonstrukcija na rok od 99 godine te dodjela koncesije na pomorskom dobru do 99 godina.

Prema pojašnjenju odluke koja treba biti donesena, koncept planiranog razvoja, razrađen je tako da se planirani sadržaji fokusiraju oko postojećih povijesnih objekata i sadržaja čime je osigurana mogućnost i naknadnog planiranja preostalog slobodnog prostora sukladno potrebama daljnjeg razvoja. U skladu s time, formirane su zone oko kojih se grupiraju novi sadržaji - Marie Louise, Dolina suza, Utvrda Muzil, Fižela, Mali Plato i Smokvica.(Nera SOFTIĆ)

VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU
 

 


Podijeli: Facebook Twiter