Krave iz Jadreški dočekale izmjene prostornog plana

(D.ŠTIFANIĆ)
(D.ŠTIFANIĆ)

Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja vrlo je brzo izdalo suglasnost na ciljane izmjene Prostornog plana općine Ližnjan u svrhu realizacije projekata fotonaponske elektrane u Muntiću i izgradnje moderne farme za uzgoj krava u Jadreškima, a Općinsko vijeće donijelo je odluku o usvajanju tog dokumenta, izvijestili su iz Općine Ližnjan.
 
Time je uvelike riješen problem Obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva Vitasović iz Jadreški, koje već godinama nastoji ostvariti financijsku pomoć iz programa IPARD za razvoj mljekarstva, ali su u tome bili onemogućeni zbog stroge odredbe Prostornog plana Ližnjan o mogućim lokacijama štale za krave.
 
Donošenje izmjena PP-a bila je igra sa živcima obitelji Vitasović s obzirom da im posljednji IPARD-ov natječaj istječe u sutra, a bez novog PP-a nije bilo šanse da dobiju građevinsku dozvolu za modernu štalu na svom zemljištu. Farma za 35 muznih krava vrijedna je oko dva milijuna kuna, a preko IPARD-a moguć je povrat pola tih sredstava.
 
Kako smo nedavno iscrpno pisali, projekt OPG-a Vitasović za gradnju štale prošao je na natječaju prije dvije godine, ali pomoć Europske unije nisu mogli realizirati bez građevinske dozvole. Sporno je bila što modernu štalu nije moguće izgraditi na 200 metara od građevinskog područja, a njihova parcela, iako izvan sela, graniči s neizgrađenim urbaniziranim zemljištem. Stoga je bilo nužno tu parcelu proglasiti izdvojenim gospodarskim područjem proizvodne namjere.
 
- Prošli četvrtak dobio sam dokumentaciju iz Općine. Nadam se da ću uspjeti dokumentaciju predati na vrijeme i da s time završimo ovu priču. Problem je što svu dokumentaciju za prijavu moram nanovo prikupljati. Zato ćemo predati prijavu do 18. travnja, a kasnije je moguće dopunjavati dokumentaciju, rekao je Milorad Vitasović. Nositelj OPG-a njegova je supruga Danijela.  (Zvjezdan STRAHINJA)
 
VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU
 

Podijeli: Facebook Twiter