Krađa u Povijesnom i pomorskom muzeju Istre

Razglednice su publici predstavljene u sklopu izložbe  Istra - Istria Memento  Arhiva
Razglednice su publici predstavljene u sklopu izložbe Istra - Istria Memento Arhiva

 
 
Nestale tri vrijedne razglednice s motivima Gologorice, Lindara i 
Dekani
 
Zasad nepoznati lopov ukrao je u četvrtak tri vrijedne stare razglednice iz Povijesnog i pomorskog muzeja Istre. O tome je jučer izvijestila Policijska uprava istarska uz vijest da policija traga za nepoznatim počiniteljima. Kako doznajemo od ravnatelja muzeja Gracijana Kešca, radi se o razglednicama s početka 20. stoljeća, na kojima su motivi istarskih mjesta Gologorice, Lindara i Dekani.
 
Upitan o vrijednosti ukradenih razglednica, ravnatelj Kešac ističe da bi na tržištu svaka vrijedila približno stotinu eura. Inače, kako ističe, razglednice su predstavljene posjetiteljima u sklopu izložbe Istra - Istria Memento, s izborom iz bogatog muzejskog fundusa Zbirke starih razglednica, koja je 
realizirana i prvi put postavljena 2014. godine. Dosad je gostovala u Rovinju, Novigradu, Buzetu, Osijeku i Novom Sadu, a u narednom će razdoblju putovati i u Zagreb i Opatiju. 
- Krađu smo utvrdili istog dana te smo odmah pozvali policiju koja sad obavlja potrebne izvide kako bi pronašla počinitelja, ali i razglednice koje je Muzej 
bio otkupio kako to čini sa svom vrijednom muzejskom građom. U posljednje vrijeme mi nismo imali krađa, ali takve se stvari, nažalost, događaju ustanovama poput naše, kazao je Kešac.
 
PU istarska je na svojoj službenoj Internet stranici objavila šturu informaciju. "Policijski službenici tragaju za nepoznatim počiniteljem koji je u vremenu od 27. do 28. srpnja iz muzeja u Puli otuđio nekoliko razglednica iz prve polovine 20. stoljeća, čime je muzej oštećen za nekoliko tisuća kuna". 
 
Tko je lopov i što ga je pokrenulo može se samo pretpostaviti. Radi li se o čistoj obijesti, igri ili ciljanom otuđivanju razglednica zbog njihovih motiva i(li) 
sadržaja ili pak želje za lakom zaradom njihovom prodajom kolekcionarima i znalcima? U svakom slučaju, onaj koji je to učinio možda će se zamisliti znajući da, osim osobe koja diskretno nadgleda izložbu, postoji i nadzorna kamera na ulazu u Muzej. (K. FLEGAR)
 
 
 
 
 
 
 
 

Podijeli: Facebook Twiter