Korištenje bespovratnih sredstva za urbano područje - tek nakon izbora?

Za nove autobuse na plin podignut je kredit koji se namjerava refundirati kad se počnu koristiti sredstva ITU mehanizma (S. D.)
Za nove autobuse na plin podignut je kredit koji se namjerava refundirati kad se počnu koristiti sredstva ITU mehanizma (S. D.)

Iako je još na proljeće prošle godine Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU naznačilo Pulu, zajedno sa šest hrvatskih gradova (Zagreb, Split, Rijeka, Osijek, Varaždin Slavonski Brod) s preko 50 tisuća stanovnika, kao urbani centar koji će biti pokretač gospodarskog razvoja područja, te joj namijenilo iz sredstava ITU mehanizma 30,6 milijuna eura, još uvijek nije poznato kada se će potpisati sporazum/ugovor o korištenju tih sredstava.

Izmjene i dopune upravljanja i kontrole

S obzirom da je pred kraj prošle godine Pula usvojila i neophodnu Strategiju razvoja urbanog područja Pula, u koji su uključene i Grad Vodnjan, te općine Medulin, Ližnjan, Marčana, Barban i Savičenta, te sve prezentirala u ministarstvu koje je aplikaciju ocijenilo visokom ocjenom, još uvijek nema saznanja kada će se sredstva moći početi koristiti. S obzirom da se približavaju lokalni izbori, te da će se, vrlo vjerojatno, raspustiti u ožujku/travnju Gradsko vijeće koje bi trebalo ovlastiti gradonačelnika, ili pak dogradonačelnicu Elenu Puh Belci koja je na čelu cijelog projekta, postoji mogućnost da se Pula nađe "praznom prostoru" i da do početka korištenja velikih sredstava prođe još par mjeseci. Stoga smo od ministarstva potražili pojašnjenja kada se namjerava potpisati sporazum koji će Puli omogućiti korištenje navedenih sredstava.

- Kao što ste i upoznati, nakon završetka natječajnog postupka za odabir područja za provedbu ITU mehanizma, svih sedam prihvatljivih urbanih područja (Osijek, Pula, Rijeka, Slavonski Brod, Split, Zadar i Zagreb) su 5. listopada 2016. godine odabrani kao područja za provedbu ITU mehanizma. U svrhu uspostave sustava ITU mehanizma, predviđeno je donošenje Uredbe o izmjenama i dopunama Uredbe o tijelima u sustavima upravljanja i kontrole korištenja Europskog socijalnog fonda, Europskog fonda za regionalni razvoj i Kohezijskog fonda, u vezi s ciljem "Ulaganje za rast i radna mjesta" u kojoj bi se kao Posrednička tijela navela Posrednička tijela integriranih teritorijalnih ulaganja (ITU PT-ovi). Prijedlog Uredbe o izmjenama i dopunama je prošao postupak e-savjetovanja, a uskoro se očekuje i njeno donošenje, pojašnjavaju nam iz ministarstva.

Iz ministarstva nadalje pojašnjavaju da će se s gradovima središtima urbanog područja u kojima će se provoditi ITU mehanizam, pa tako i s Urbanim područjem Pula, predviđeno je potpisivanje Sporazuma o obavljanju delegiranih funkcija te Sporazuma o provedbi. Međutim, pretpostavka za njihovo potpisivanje je donošenje već spomenute Uredbe o izmjenama i dopunama.

- U ministarstvu smo svjesni održavanja lokalnih izbora u svibnju te poduzimamo sve korake kako bi preduvjeti za uspostavu sustava ITU mehanizma bili finalizirani u što skorijem roku, zaključuje nam glasnogovornica Kabineta ministra Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije. (Goran ROJNIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter