Korisnici socijalnih naknada prvi u redu za oprost

Ilustracija (N. LAZAREVIĆ)
Ilustracija (N. LAZAREVIĆ)

Iz Ministarstva socijalne politike i mladih pozivaju predstavnike gradova, općina te pravne osobe da potpišu sporazum o oprostu dugova kojim bi se jednokratno pomoglo najugroženijim slojevima stanovništva. Nakon teleoperatera, HEP-a, Hrvatske pošte, sporazum su prihvatili i veći hrvatski gradovi, a isto su najavili učiniti i u istarskim gradovima. Da bi sudjelovali u oprostu, vjerovnici moraju popuniti pristupnicu i uputiti je na adresu Ministarstva, a to mogu učiniti do 31. svibnja ove godine. Registar duga, odnosno popis svih vjerovnika koji su potpisali sporazum, bit će objavljen na stranicama Financijske agencije.

Kriteriji A i B

Fini se od 2. veljače moraju obratiti i dužnici koji zahtijevaju oprost. Mogućnost oprosta ostvaruju hrvatski državljani podijeljeni prema dva kriterija: kriterij A odnosi se na korisnike novčanih naknada sustava socijalne skrbi i isključivo će oni imati pravo koristiti mjeru prva dva mjeseca njene primjene, dakle od 2. veljače dio 2. travnja.

Prema kriteriju B svrstavaju se građani čija mjesečna primanja u posljednja tri mjeseca do podnošenja zahtjeva ne prelaze 2.500 kuna za samca, odnosno 1.250 kuna po članu kućanstva. Uvjet je da nemaju drugu nekretninu, izuzev one u kojoj žive, da nemaju drugu imovinu koju bi mogli koristiti ili prodati bez ugrožavanja osnovnih životnih potreba, te da nemaju oročena sredstva, ugovor o stambenoj štednji i/ili depozit u kreditnoj uniji, osim onih građana čija su navedena sredstva ovršena u cijelosti, ali su i dalje blokirani jer je iznos duga bio veći od iznosa koji su bili raspoloživi na računima za navedene svrhe. Dužnici iz skupine B mjerama će moći pristupiti od 2. travnja do 30. lipnja ove godine.

Dug će se opraštati građanima kojima je na dan 30. rujna 2014. račun bio blokiran dulje od 360 dana. Oprašta se do 35.000 kuna, a riječ je o jednokratnoj mjeri koja će biti na snazi do 30. lipnja 2015.

No, da bi uopće podnio zahtjev za otpis duga, dužnik prvo mora u poslovnici Fine ili na njenoj web stranici provjeriti je li na popisu dužnika koji mogu podnijeti zahtjev. Dužnik iz kriterija A potom može zatražiti ispis pregleda duga u ovlaštenim centrima za socijalnu skrb ili na 175 lokacija Fine, i potom svakom vjerovniku uputiti poseban zahtjev s potrebnom dokumentacijom (ispis pregleda duga; potvrda o priznavanju prava na ZMN, pomoć za uzdržavanje i osobnu invalidninu koje dužnik pribavlja u Centru za socijalnu skrb). Vjerovnik mora odobriti ili odbiti zahtjev u roku od  15 dana.

Pregled duga

I dužnici iz kriterija B moraju se obratiti Fini i zatražiti ispis pregleda duga, a potom ovlaštenim centrima socijalne skrbi dostaviti dokumentaciju; osim zahtjeva i ispisa, trebaju priložiti i potvrdu nadležnog općinskog suda o vlasništvu nekretnina. Dužnik dostavlja dokumentaciju vjerovnicima nakon što ovlašteni centar za socijalnu skrb u roku od 15 dana utvrdi da dužnik ispunjava kriterij B. Vjerovnici i u ovom slučaju odluku moraju donijeti u roku od 15 dana. Obrazac zahtjeva za oprost duga, ali i svi uvjeti i kriteriji, dostupni su na web stranicama Ministarstva socijalne politike i mladih.

Prema posljednjim podacima Fine, u Hrvatskoj je 320.920 blokiranih građana koji duguju 30,14 milijardi kuna, više nego gospodarstvo. U Istri 14.000 blokiranih duguje 1,53 milijarde. No, koliko njih ostvaruje pravo na oprost, jučer u Fini nismo uspjeli doznati. (M. VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter