Korak bliže rješenju za opstanak tisuću radnih mjesta u Istri

Cimosova tvornica Buzet  (G. ČALIĆ ŠVERKO)
Cimosova tvornica Buzet (G. ČALIĆ ŠVERKO)

Nakon susreta slovenskog ministra gospodarstva i tehnologije Zdravka Počivalšeka i hrvatskog ministra za državnu imovinu Gorana Marića koji su u Zagrebu u četvrtak navečer razgovarali o rješavanju problema vezanih uz dugovanje koparskog Cimosa hrvatskoj Državnoj agenciji za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka, sve su realnija očekivanja da bi se uskoro mogao postići konačni dogovor. Slovenska je strana definirala svoju ponudu za rješenje problema grupacije Cimos d.d. - Automobilske industrije Kopar koju će idućeg tjedna dostaviti u pisanom obliku.
 
Slovenci daju više
 
Hrvatska Državna agencija za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka od Cimosa Kopar potražuje naime 20,2 milijuna eura duga (čemu treba pridodati i kamate), a kojeg je preuzela od bivše Riječke banke. Ministri sa suradnicima pokušavaju pronaći rješenje kako bi se deblokirala prodaja grupacije Cimos Kopar talijanskom financijskom fondu Palladio Finanziaria. Preduvjet za konačnu realizaciju kupoprodajnog ugovora, po kojemu bi talijanski investitor za Cimos platio 100.000 eura i preuzeo njegove dugove prema bankama, upravo je rješavanje hrvatske tužbe protiv Cimosa.
 
Iz neslužbenih izvora saznajemo da je slovenska strana podebljala financijsku ponudu sa 3,5 milijuna eura na pet milijuna eura te zadržala garanciju opstanka tvornice u Labinu i broja zaposlenika u Cimosovim tvornicama Buzet i Roč na postojećoj razini, s time da će Hrvatska postati Cimosov strateški centar za proizvodnju i obradu aluminijskih dijelova. 
 
- Nastojimo s obje strane prepoznati ono što je najvažnije u ovom predmetu, a to su zaposleni, istaknuo je Marić. Najavio je da će Ministarstvo državne imovine, 
iako ne odlučuje izravno u ovom predmetu, stvarati okolnosti susretljivosti, kako bi se sljedećih dana postigao konačni dogovor. 
 
Nakon susreta slovenskog i hrvatskog ministra u Zagrebu optimistični se tonovi mogu čuti i u Istri.
 
U Istri 1.050 radnika
 
- Mogu reći da sam vrlo zadovoljan što priča oko Cimosa po svemu sudeći ide u dobrom smjeru te što su prije svega radna mjesta prepoznata kao nešto što je najvažnije u cijelom tom problemu. Prema dostupnim informacijama mislim da je to vjetar u leđa tome da Cimos u skoroj budućnosti dođe do novih poslova i samim time uz očuvanje postojećih radnih mjesta, u idućih godinu do dvije, broj zaposlenih u hrvatskom dijelu poveća za sto do dvjesto novih, pa moguće i više, izjavio je gradonačelnik Buzeta Siniša Žulić. Konačno, rekao je Žulić, Cimos je najvažniji gospodarski subjekt koji predstavlja 30 do 40 posto ukupnog buzetskog gospodarstva. U hrvatskom dijelu Cimosa, Cimosovim tvornicama u Labinu, Buzetu i Roču, trenutno ima oko 1050 zaposlenih.
 
Komentar smo zatražili i od gradonačelnika Labina i saborskog zastupnika Tulia Demetlike. 
 
- Nije samo ministar Marić već su i drugi članovi Vlade pokazali spremnost i prihvatili suradnju sa nama kao predstavnicima lokalnih zajednica gdje smo iskazali spremnost da se uključimo u razgovore i pregovore kako bi došli do najpovoljnijeg rješenja za zadržavanje proizvodnje i radnih mjesta u Cimosovim tvornicama u Buzetu, Roču i Labinu. Pozdravljam i taj susret na najvišem mogućem nivou u Zagrebu koji će doprinijeti stvaranju boljih odnosa dviju država kroz zajedničko partnerstvo ne samo za zadržavanje postojećeg nego i budućeg razvoja te vrste industrije na području Hrvatske i Slovenije, rekao je Demetlika. Cimos na labinskom području ima pogon za tehnološku obradu, u kojem radi tristotinjak zaposlenika. Podsjetimo da je prvi prijedlog talijanskih ulagača bio gašenje proizvodnje u Labinu, od kojeg su na sreću u međuvremenu odustali.
 
Slovenski mediji upozoravaju da Cimos još uvijek nije na zelenoj grani. Ukoliko se ne nađe rješenje za njegova dugovanja, talijanski bi investitor mogao odustati od kupnje što bi grupaciju koja proizvodi dijelove za autoindustriju, moglo otjerati u stečaj. 
 
 
Hrvatski i slovenski ministri zadovoljni
 
- Mi smo na neki način našu ponudu konkretizirali. S hrvatske strane to su ocijenili iskorakom u pravom smjeru. Sljedeći tjedan pokušat ćemo dogovoriti konačno rješenje, prije roka koji traži kupac, rekao je Počivalšek u izjavi za Hinu te naglasio da slovenska Vlada izražava veliku skrb i zabrinutost za razvoj situacije u Cimosu, te da se slaže da je značaj radnih mjesta, u Sloveniji gotovo tri tisuće, a u Hrvatskoj oko tisuću, na prvom mjestu. 
 
Ministar Marić ocijenio je, prenosi Hina, kako se susret s ministrom Počivalšekom može nazvati dobrim znakom.
 
- Ministarstvo državne imovine i hrvatska Vlada učinili su prvi pozitivan korak u predmetu koji je dvadesetak godina zapušten s obje strane, rekao je Marić te dodao da su "razgovori protekli vrlo ugodno i da je hrvatska strana sa slovenske dobila naznaku konkretnije ponude koja će biti dostavljena ovih dana 
u pisanom obliku, na što će se hrvatska strana očitovati". (Gordana ČALIĆ ŠVERKO)
 

Podijeli: Facebook Twiter