Kontrolor HRT-a globio staricu zbog radiobudilice

Mariju Sergo koštala je gostoljubivost, iskrenost i stara radiobudilica
Mariju Sergo koštala je gostoljubivost, iskrenost i stara radiobudilica

Za staru polupokvarenu radiobudilicu 85-godišnjoj Mariji Sergo, koja sama živi u obiteljskoj kući u Vranji podno Učke, HRT-ov je kontrolor odrapio kaznu od 480 kuna, zapravo radijsku pristojbu za šest mjeseci unazad.

- San bila iskrena i poštena i san mu zajno rekla: čujte, ja tu (u spavaćoj sobi op.n.) iman jedan mali radijić, ali krči i jako je teško nać stanicu, ja samo poslušan ovako malo katolički radio za krunicu. Neman televizijo otkad je moj muž umra pred pet let, kaže nam gospođa Maria, koja je kontrolora pustila u kuću na njegov zahtjev da bi trebao pregledati televizor koji su prije pet godina otkazali, prethodno presjekavši kabel utikača koji je i danas u istom stanju.

Kazetofon iznad televizora desetljećima je izvan upotrebe, drži ga samo zbog sentimenta, a kaže, možda će ga netko nekad i popraviti. Ni do muževljeve smrti televizor nije često bio upaljen, osim u rijetkim trenucima kada bi suprug poželio pogledati autoutrke, ali pretplatu su redovno plaćali.

- Molila san ga, gospodine, hote videt da je televizija isključena. Tu je i radio, ali niš nije u funkciji, priča starica. No, (pre)revnog kontrolora više nije ništa zanimalo s obzirom na to da je već bio u posjedu plijena u obliku male radiobudilice.

- Ja vas moram prijaviti, odriješit je bio kontrolor koji joj je odmah ispisao račun koji je starica potom platila. "Onda su mi još poslali čeki sve do kraja leta najedanput, i ja san se žalila i poslala in nazad. Sin je to posla preko javnog bilježnika", nastavlja Sergo. No, odgovor iz HRT-a još nije stigao.

Kontrolor HRT-a ju je opomenuo i da ne plaća slivne vode Hrvatskih voda, kaže nam gospođa Sergo, dok nas drugi put nutka kavom ili pivom. "Otkud on to može znati", pitamo je. "Ja ne znam ki ga je to informira, ali je sve znao. Ja sam mu rekla dokle god tu imam iznad kuće slapove Niagare, ja vodu neću plaćat", kazala je. Pojasnila nam je da se za većih kiša s nove dionice ceste Vranja - tunel Učka velika količina vode slijeva na staru cestu koja prolazi kroz Vranju i prema kućanstvima. (Napisao i snimio A. DAGOSTIN)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter