Konferencija: Deset godina palijativne skrbi u Istri

Dr. Ante Ivančić, ravnatelj Istarskih domova zdravlja (M. ANGELINI)
Dr. Ante Ivančić, ravnatelj Istarskih domova zdravlja (M. ANGELINI)

Deset godina palijativne skrbi u Istri naziv je dvodnevne konferencije otvorene danas u pulskom hotelu Park Plaza Histria, na kojoj sudjeluje više od 300 liječnika, medicinskih sestara, socijalnih radnika, volontera, kao i predstavnika gradskih i županijskih odjela za zdravstvo te bolnica iz cijele Hrvatske koji se bave palijativnom skrbi. Povod konferencije je deseta obljetnica organizirane palijativne skrbi u Istri koja se odvija u trenutku kad palijativa postaje jedan od najčešće spominjanih pojmova u hrvatskom zdravstvu i koja, nakon donošenja Nacionalne strategije razvoja palijativne skrbi, dobiva značajno mjesto u zdravstvenom sustavu. 

Konferenciju je otvorio dr. Ante Ivančić, ravnatelj Istarskih domova zdravlja, koji je kazao da je cilj razgovarati o problemima palijativne skrbi, razmjena iskustava te postizanje kvalitetnije razine usluga u ovoj djelatnosti. Dr. Sanja Predavec, predstavnica Ministarstva zdravlja, čestitala je ovdašnjim stručnjacima na razvoju palijative u Istri, koja je, dodala je, bila temelj za izradu Strateškog plana razvoja palijativne skrbi koji je Vlada usvojila 2013. godine.

Nakon desetljeća palijative u Istri, mislimo da imamo što i kome pokazati, a vaš interes za ovu konferenciju to i potvrđuje, napomenula je Sonja Grozić Živolić, pročelnica Županijskog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb. Palijativnu skrb u Istri pokrenula je skupina volontera u Ligi protiv raka Pule, dodala je te napomenula da su upravo volonteri važan dio cijelog modela. Palijativa u Istri po njenim se riječima temelji na entuzijazmu, znanju, mobilnosti, organizaciji i timskom multidisciplinarnom radu. Ova vrsta skrbi u Istri ima najuspješniji tim u našoj praksi, a svega ne bi bilo da se nije radilo timski, kazala je pročelnica.

Pulska dogradonačelnica Elena Puh Belci podsjetila je da je Gradsko vijeće lani donijelo strateški dokument Slika zdravlja u kojem su palijativa i briga o starijima na drugom mjestu među prioritetima. Također je podsjetila da su Grad, Županija i Porečko-pulska biskupija u svibnju potpisali sporazum o izgradnji hospicija, koji bi trebao niknuti uz zgradu nove pulske bolnice. 

Predsjednica Hrvatskog društva za palijativnu medicinu dr. Vlasta Vučevac uručila je zahvalnicu dr. Julijani Franinović Marković, začetnici i utemeljiteljici palijativne skrbi u Istri.

Konferenciju su organizirali Istarski domovi zdravlja, Hrvatsko društvo za palijativnu medicinu Hrvatskog liječničkog zbora, Liga protiv raka Pule i Palijativna skrb Istarske županije. Pokrovitelji su Ministarstvo zdravlja, Grad Pula i Istarska županija. (M. VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ, snimio M. ANGELINI)

OPŠIRNIJE U TISKANIOM IZDANJU OD SUBOTE


Podijeli: Facebook Twiter