Koncesija za lučicu u Pj. Uvali ukinuta bez razloga

Lučica u Pješčanoj Uvali (M. ANGELINI)
Lučica u Pješčanoj Uvali (M. ANGELINI)

Upravni sud u Rijeci koncem veljače poništio je rješenje Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture iz prosinca 2012. o poništenju koncesije nad sportskom lučicom uz Pješčanoj Uvali, izvijestio nas je Aldo Peruško, predsjednik Pomorsko sportsko-ribolovnog društva (PŠRD) Pješčana Uvala. Prema tome, kaže Peruško, Ministarstvo nije imalo razloga poništiti koncesiju, zbog čega je PŠRD na razdoblje od gotovo dvije i pol godine ostao bez lučice koja mu je dodijeljena 2009. godine. U međuvremenu je lučicom upravljala Lučka uprava Pula.

Odluka o koncesiji na Skupštini IŽ

Rješenje kojim je Ministarstvo poništilo koncesiju temeljio se na obrazloženju Uprave pomorske i unutarnje plovidbe, brodarstva, luka i pomorskog dobra da granica lučkog područja u Pješčanoj Uvali nije utvrđena na pravilan i zakonit način te da nije postojao zakonski preduvjet za davanje koncesije na pomorskom dobru. Naime, da bi se koncesija uopće mogla izdati, granicu lučkog područja prethodno je trebalo utvrditi Županijsko povjerenstvo za granice pomorskog dobra, što prema Ministarstvu nije učinjeno. S druge strane, iz Županije su tvrdili da je predmetno područje još ranije uknjiženo kao pomorsko dobro. Na rješenje Ministarstva PŠRD se žalio 25. siječnja 2013.

- Ova presuda Upravnog suda ne znači da automatizmom mi nastavljamo raditi te da mi dobivamo koncesiju, odnosno da se ona nastavlja. Sljedeći korak je da Istarska županija na sljedećoj Skupštini donese odluku o dodjeli koncesije nad lučicom, kaže Peruško. Kada je koncesija ukinuta, Peruško je govorio o velikim ulaganjima PŠRD-a i najavljivao zahtjev za naknadom štete. Sad nam pak kaže da o pokretanju takvog postupka još ne može govoriti, ali će svakako zahtijevati da se koncesija produži za vrijeme za koje su bili onemogućeni upravljanjem lučicom.

Presudu primijeniti i na ostale lučice

Lučicom PŠRD-a Pješčana Uvala novinari su se bavili i ranije - u ljeto 2012. u njoj je inspekcija Ministarstva pomorstva zatekla strana plovila, što je nedopušteno ako je riječ o sportskoj luci, dok je u ljeto 2011. građevinska inspekcija zaustavila radove na lukobranu koji su odstupali od projekta.

- Svi napisi da nismo radili po propisima padaju u vodu. Ovom presudom Upravnog suda pokazuje se i da je Istarska županija odradila posao kako treba, poručio je Peruško. Nakon što je PŠRD-u ukinuta koncesija, takvo je rješenje s istim obrazloženjem Ministarstvo primijenilo i na lučice u Vinkuranu, Banjolama, Peroju i Pomeru. Peruško navodi da se ostala društva na to rješenje nisu žalila, nije ni Županija, ali da bi se ovogodišnja presuda Upravnog suda za Pješčanu Uvalu morala primijeniti i na ostale lučice. (Z. STRAHINJA)


Podijeli: Facebook Twiter