Konačno moguće legalizirati korištenje drž.zemljišta


U utorak je stupio na snagu izmijenjen Zakon o poljoprivrednom zemljištu, a državna Agencija za raspolaganje poljoprivrednim zemljištem uputila je općinama i gradovima obrazac na popunjavanje. Doznajemo to od Milana Antolovića, pročelnika županijskog Odjela za poljoprivredu.

-Obrazac popunjavaju posjednici kojima su istekli ugovori o zakupu poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu države, a koji su i dalje u mirnom posjedu toga zemljišta, zatim posjednici koji su koristili poljoprivredno zemljište u vlasništvu države bez ugovora te posjednici koji su bez ugovora koristili zajedničke pašnjake u vlasništvu države, rekao nam je Antolović otkrivajući mogućnost da će napokon biti reguliran status poljoprivrednika i stočara koji u mirnom posjedu imaju državno zemljište bez ikakvog ugovora više od dva desetljeća.

Podsjećamo da je novom izmjenom zakona poljoprivrednicima reguliran status kako bi do 15. lipnja mogli upisati u ARKOD zemljište koje obrađuju, a time ostvariti pravo na poticaje i mogućnost kupnje jeftinijeg plavog dizela. No, čim je krajem travnja Sabor usvojio taj zakon, Antolović je održao koordinaciju s načelnicima i gradonačelnicima iz Istre. Tada ih je pozvao da na svom području informiraju poljoprivrednike i stočare o ovim novinama.

- Dogovorili smo da općine i gradovi pružaju maksimalnu pomoć poljoprivrednicima u mirnom posjedu za pripremu dokumentacije kako bi ostvarili pravo na privremeno korištenje državnog poljoprivrednog zemljišta, poručio nam je Antolović koji je dodao kako će ovime biti riješen status oko 500 istarskih poljoprivrednika i oko 320 stočara. (P. GREGOROVIĆ)

VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU
 


Podijeli: Facebook Twiter