Kompostiranje u Prelogu nema utjecaja izvan parcele


Grad Prelog i novu kompostanu, obišli su gradonačelnik Buzeta Siniša Žulić, direktorica gradskog komunalnog poduzeća "Park" Ervina Kisiček i predsjednik Mjesnog odbora Buzet Mauro Merlić. Kompostana otvorenog tipa u Prelogu poslovat će u sklopu gradskog komunalnog poduzeća PRE-KOM i zbrinjavati biorazgradivi otpad iz šest okolnih općina i Grada Preloga.

Nulto mjerenje utjacaja

- Kompostana je otvorena početkom tjedna i htjeli smo se na licu mjesta uvjeriti kakva su početna iskustva s obzirom da je riječ o projektu koji je doživio referendum i koji je zbog protivljenja građana izgrađen na drugoj lokaciji od prvobitno planirane. Preloška kompostana čak je i bliže kućama nego je trebala biti u Goričanu. Najviše nas je ipak zanimalo na koji će način komunalno poduzeće i Grad Prelog osiguravati da ta investicija ne šteti okolnim stambenim kućama, te kako će provoditi kontrolu kvalitete zraka, izjavio je Žulić.

Direktor komunalca iz Preloga Siniša Radiković prenio je buzetskoj delegaciji da proces kompostiranja nema nikakvih utjecaja van parcele na kojoj se je izgradila kompostana, pa ipak je prije njezinog puštanja u pogon izvršeno nulto mjerenje kvalitete zraka te će se sukladno potrebi i dalje u određenim razdobljima provjeravati jesu li svi parametri u zakonski dozvoljenim granicama. Upravo tijekom posjete kompostani, u nju je dovezeno 15 tona različitog bio razgradivog otpada.

Buzećani su obišli i ostale objekte gospodarenja otpadom na području Preloga, te posjetili tvrtku Tehnix koja se bavi proizvodnjom opreme za zbrinjavanje otpada i javnu odvodnju. Sa gradonačelnikom Preloga Ljubomirom Kolarekom razgovarali su o gospodarskim potencijalima dvaju područja.

Dosad zaposleno 25 posoba

Kompostana u Prelogu, prva je u sjeverozapadnom dijelu Hrvatske. Oćekuje se na godinu ulaz od 2.000 tona biorazgradivog otpada i izlaz od 1.500 tona komposta pogodnog za poljoprivrednu ekološku proizvodnju. Javna usluga sakupljanja biorazgradivog otpada sukladno Zakonu o održivom gospodarenju otpadom, unutar cjelovitog sustava održivog gospodarenja otpadom, uvedena je početkom ove godine. Kako bi se biorazgradivi otpad mogao obraditi i iz njega proizvesti kompost za to je bila potrebna kompostana izgrađena u Prelogu na lokaciji Gorice.

Kompostanom upravlja Gradsko komunalno poduzeće PRE-KOM koje djeluje na području sedam jedinica lokalne samouprave u donjem Međimurju. Kompostana Prelog pokrivati će područje donjeg Međimurja od oko sedam tisuća domaćinstva, oko 25.000 stanovnika i preko petsto pravnih osoba, a do popunjenja kapaciteta preuzimati će na obradu i biorazgradivi otpad okolnih jedinica lokalne samouprave ili njihovih komunalnih poduzeća koje nisu u sustavu zajedničkog gospodarenja otpadom . Održivim gospodarenjem otpada na području donjeg Međimurja dosad je zaposleno 25 osoba, od kojih su trojica u kompostani.

Kompostana je trebala biti izgrađena u susjednom Goričanu, ali su je odbili građani na referendumu održanom u veljači prošle godine pa je izgrađena u Prelogu. (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter