Komadić Bosne u srcu Labina

Nastupio je KUD Stari grad iz Ključa (I. RADIĆ)
Nastupio je KUD Stari grad iz Ključa (I. RADIĆ)

Baklave, hurmašice, burek, pite i druga tradicionalna jela mogla su se kušati na osmom Festivalu bošnjačke kulture u Istri, održanom sinoć u Labinu. Specijalitete je pripremilo 20 žena koje se u tome ipak nisu želje natjecati, kao što to čine njihove kolegice u drugim dijelovima županije gdje se također održava ova priredba.

Pred oko 200 posjetitelja, na Trgu labinskih rudara nastupila je folklorna sekcija Merak iz Raše, poeziju posvećenu Bosni čitale su Enisa Buljubašić i Šejla Džaferović, a ritam priredbi udarali su folkloraši Kulturno-umjetničkog društva Stari grad iz Ključa. Iz gostujućeg KUD-a predstavili su se mješoviti hor, pjevači solisti, svirači te plesna skupina koja je izvela četiri koreografije: igre iz Posavine, romske i vlaške igre te Vranjsku svitu.

- Ovakvim manifestacijama prije svega njegujemo tradiciju, običaje, specifičnosti naše manjine; prenosimo ih mladima, ali i, što je vrlo važno, sugrađanima približavamo dio naše kulturne baštine. Jer, iako smo susjedi, radimo zajedno, dio smo iste sredine, opet se, dojam je, ne poznajemo dovoljno. Želimo podijeliti neke radosti naše, prenijeti ovdje komadić Bosne, kazao nam je Senad Pršić, predsjednik Nacionalne zajednice Bošnjaka Istre (NZBI), podcrtavši da u Labinu živi oko 1.300 pripadnika ove nacionalnosti.

Priredbu je organizirao lokalni ogranak NZBI-ja pod pokroviteljstvom Grada. Festival, koji je započeo u Puli 11. svibnja, nastavit će se u Poreču 8. lipnja; potom će se održati i u Rovinju te Raši, a završnica je zakazana u pulskom Domu hrvatskih branitelja 29. lipnja. (I. RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter