Kod Galižane i Peroja otvorene špine za žedne ulike

Nema dugih redova uz  Galižansku cestu - kubik vode pretoči se za manje od pet minuta (Z. STRAHINJA)
Nema dugih redova uz Galižansku cestu - kubik vode pretoči se za manje od pet minuta (Z. STRAHINJA)

Još uvijek nije paklena suša, ali mlade masline treba zalijevati!
Zato su vodnjanska udruga Agroturist, Grad Vodnjan i pulski Vodovod organizirali besplatnu opskrbu vode za poljoprivrednike s područja vodnjanske uprave i to na vodocrpilištima Carpi, ili Karpi, kod Galižane te Klobuk u Peroju. Voda se toči ujutro i predvečer.

Previše je sezona sa slabim urodom maslina zaredalo, da bi se sada, kada je razvoj ploda masline i više nego dobar, prepustilo slučaju. Kiše nema, pa do berbe koja će uslijediti na jesen treba ulikama pomoći da održe dobru formu. Cisterne se pune ujutro i poslijepodne, a po vodu će poljoprivrednici moći dok god se pokaže potreba - ili dok se ne smiluju nebo i oblaci. Mada, kažu, i kiše koja pada za žege itekako se treba bojati.

Jučer ujutro, drugog dana dijeljenja vode, naišli smo na kolonu traktora sa cisternama uz cestu između Galižane i Fažane, nedaleko od raskrižja s Vodnjanskom cestom, gdje se u hladu borova nalazi pogon Vodovoda.

- Voda je sada bitna u proizvodnom smislu. Na ovaj se način prevenira moguća šteta, posebno na mladim stablima. Kondicija stabala masline je dobra, plod dobro napreduje i to treba održati zalijevanjem, kada već naši maslinari uglavnom nemaju navodnjavanje, rekla je Bernardina Hlevnjak-Pastrovicchio, voditeljica stručne službe Agroturista. Njen prethodnik u toj udruzi, a sada stručni savjetnik za poljoprivredu LAG-a Južna Istra Franko Raguž kaže da će u prva dva dana, ponedjeljak i utorak, samo na Carpiju biti pretočeno 130 kubika vode.

Lani smo vodu maslinarima počeli dijeliti 11. kolovoza i pokazalo se da je kasno. Zato smo ove godine željeli to osigurati što ranije. Uglavnom se uzima voda za maslinike, a manje za druge potrebe. Čak ni za vinograde nije potrebno, jer loza je u dobroj kondiciji. No kome voda treba, taj će je dobiti. Imamo 15-ak korisnika na ovom području, a nije potrebno se prethodno najaviti, kaže Raguž. Životno važnu tekućinu isporučuje Vodovod, preuzimanje organizira Agroturist, a trošak će prema evidenciji pokriti Grad Vodnjan.
- Rekli smo ljudima da mogu doći po vodu dok ne padne kiša, a ozbiljne kiše nismo imali već duže i pitanje je kada će je biti. Još ćemo procijeniti do kada je potrebno dijeliti vodu pa ćemo o prekidu obavijestiti poljoprivrednike, rekla je Hlevnjak-Pastrovicchio.
Uz cestu nema predugih čekanja na šmrk iz vodovoda - kubik se pretoči za manje od pet minuta, a u jedan se sat uspijeva opskrbiti gotovo pet cisterni od po tri kubika. U redu s traktorom čeka te vrijeme sa susjedima uz ćakulu krati i Tarcisio Leonardelli iz Galižane.
- Bio sam već i jučer po vodu za masline i blago. Nemam puno ulika, ali su mlade, ovogodišnje, i potrebna im je voda da se dobro ukorijene. Sva
sreća da su to organizirali, nema drugog načina kako dobro zaliti veće površine, kaže Leonardelli. U razgovor se uključuju i drugi Galižanci pa otkrivaju da su nekada vodu u nuždi poljoprivrednicima nosili i vatrogasci, no ta su vremena davno prošla.

- Jedino ako imaš bušotinu možeš izvući ljeto bez stresa. I ovo je počelo rano, rano je zagrijalo, svake godine sve je gore i gore, zaključuje Leonardelli.

Starija stabla maslina preživjela bi bez problema, no bitno im je sačuvati vrijedan plod. Hlevnjak-Pastrovicchio podsjeća maslinare da drugu pomoć predstavljaju folijarna gnojiva. Inače, maslinari Vodnjanštine mogu slaviti što su ove godine izbjegli napada svrdlaša - okoštavanje plodova je počelo i sve je manje šanse za njegovo ubušivanje. S druge strane uvijek prijeteća muha svojom pojavnošću zbunjuje maslinare, ima je na nekim lokacijama, ali
rasprostranjenost nije tolika da bi zahtijevala nasumičnu zaštitu. (Z. STRAHINJA)




 


Podijeli: Facebook Twiter