Ključan dokument za prostorno uređenje Medulina

Zbog dosadašnje neplanske gradnje teško je bilo implementirati u plan mrežu prometnica i infrastrukture (N. LAZAREVIĆ)
Zbog dosadašnje neplanske gradnje teško je bilo implementirati u plan mrežu prometnica i infrastrukture (N. LAZAREVIĆ)

Nakon deset godina Medulin je konačno dobio Urbanistički plan uređenja koji obuhvaća površinu od 260 hektara. Usvojen je na posljednjoj sjednici Općinskog vijeća nakon desetljeća izrade i uvrštenja brojnih primjedbi. Medulinski načelnik Goran Buić podsjeća da naselje Medulin više od 20 godina nije imalo sveobuhvatan UPU.

- Ovim planom rješavamo sve. Prije svega se osiguravaju koridori, infrastruktura i prometnice, kao i uvjeti gradnje na pojedinim područjima. Uvodi se red u naselju Medulin. Taj je dokument ključan za uređenje prostora i više se neće moći dogoditi da višestambena zgrada nikne na koridoru buduće prometnice, objašnjava Buić.

Problemi sa cestama

Naselje je proteklih 30 godina raslo bez integralnog i sveobuhvatnog urbanističkog plana, što je, veli načelnik, dovelo do velikih problema u izgradnji pristupnih prometnica, ali i u rješavanju imovinsko-pravnih odnosa.

- Zato je, uzimajući u obzir postojeće stanje, bilo još teže implementirati u plan mrežu prometnica i infrastrukture, poput vode, struje kanalizacije i oborinske odvodnje, a vodeći računa o postojećim objektima koje je nemoguće rušiti. Zato je izrada dugo trajala jer smo komunicirali s velikim brojem mještana, želeći riješiti maksimalan broj zahtjeva i prijedloga u skladu sa strukom, objašnjava načelnik. Na pitanje kolika je šteta učinjena u prostoru zbog nepostojanja plana, načelnik odgovara da su "neki objekti izgrađeni na mjestima na kojima nisu smjeli biti izgrađeni". 

- Da je ovaj plan postojao prije 10 ili 20 godina, taj problem danas ne bismo imali. Nažalost, urbanistički planovi koji su bili na snazi 2008. godine stavljeni su izvan snage zato što ih općina nije uskladila s Uredbom o zaštićenom obalnom pojasu. Na to nisam mogao utjecati jer tada nisam bio načelnik. Općina nije uskladila planove i zato ih je resorno ministarstvo stavilo izvan snage, što je prouzročilo velike štete. Zbog čega planovi nisu bili usklađeni, morate pitati mog prethodnika, rekao je Buić. Naveo je primjer DPU-a Fontana-Osipovica te UPU-ova Mukalba, Pošese i Krase, čije je ukidanje uzrokovalo probleme. Kao primjer neplanske gradnje navodi tzv. Pašalićeve stanove, ali i apartmansko naselje Burle koje, veli, vapi za adekvatnim prometnim rješenjima, a opterećeno je i imovinsko-pravnim odnosima.

Planiraju kazalište

- Sad imamo UPU i takve se stvari više neće moći događati. Drago mi je da smo ovim planom kod Lokve predvidjeli izgradnju doma umirovljenika. Natječaj je u tijeku, zainteresirani poduzetnici nam se javljaju i vidjet ćemo što će biti. Predvidjeli smo i izgradnju doma kulture na lokaciji starog vrtića, gdje sada djeluje mali kulturni dom Mendula. Željeli bismo urediti multifunkcionalno kazalište s prostorom za uvježbavanje plesnih i glazbenih sekcija, možda i s malim studijem i režijom za potrebe stvaranja i očuvanja glazbene baštine. Taj bi se prostor, koji bi mogao primiti oko 300 ljudi, koristio i kao kino dvorana, prostor za koncerte, predstave i predavanja, objašnjava Buić. 

U Urbanistički plan uređenja uključene su i biciklističke te pješačke staze na relaciji Medulin-Pomer, još jedan trgovački centar na ulazu u mjesto te sportsko-rekreacijski park blizu ribarskog mula. Bike staza planirana je u proračunu, a Općina je u postupku ishodovanja lokacijske dozvole. Ove godine previđeno je rješavanje projektne dokumentacije i parcelacijskog elaborata. Prije same izgradnje treba riješiti imovinsko-pravne odnose i potom kandidirati projekt na EU fondove, veli načelnik, nadajući se da bi izgradnja krenula za dvije do tri godine.

Europski fondovi

- Za multifunkcionalno kazalište još ne postoji projekt, no osigurana je lokacija, dokumentaciju bismo mogli ishodovati u roku od godine i onda također kandidirati projekt na natječaju europskih fondova. Sve lijepe i skupe projekte planiramo financirati iz europskih fondova, podcrtava Buić. 

Nadalje, napominje da je UPU-om maksimalno smanjena mogućnost izgradnje višestambenih objekata, a cijeli je plan koncipiran i usmjeren prema izgradnji obiteljskih kuća. "Jedini je problem što imamo iskorišten prostor i treba vidjeti kako to sve uskladiti, a da ima smisla. Zato je toliko i trajalo donošenje UPU-a", kaže naš sugovornik. (M. VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter