Ključ je zajedništvo

Step radionice u pulskoj Gimnaziji (D. MEMEDOVIĆ)
Step radionice u pulskoj Gimnaziji (D. MEMEDOVIĆ)

"Step kojim se bavimo nastao je u afričko-američkim bratstvima i sestrinstvima američkih sveučilišta. Ideja je da spojimo učenike i polaznike kampa u različite skupine, a na taj se način razvija zajedništvo, tolerancija, razmjenjuju iskustva i uči se o različitim kulturama i njihovim specifičnostima.", riječi su osnivača i ravnatelja američke plesne skupine "Step Afrika" Briana Wiliamsa koji sa svojom plesnom skupinom trenutno boravi u Puli u sklopu Međunarodnog step kampa za mlade čiji je domaćin pulska Gimnazija, uz sponzorstvo američkog veleposlanstva.

S Wiliamsom smo razgovarali u subotu u Gimnaziji tijekom drugog dana kampa, a prije velikog nastupa u Istarskom narodnom kazalištu koji je oduševio sve one koji su prisustvovali ovom nesvakidašnjem događaju.

- Ovo je četvrti put da smo u Hrvatskoj, ali prvi put u Puli. Prije je to bio Zagreb, a sada smo u Puli i vjerujem ne zadnji put. Iznimno sam zadovoljan odazivom i reakcijom učenika, rekao nam je Wiliams, kazavši da je osnovni cilj kampa stvaranje zajedništva i poticanje djece i mladih da razvijaju nove talente i kvalitetno ispunjavaju slobodno vrijeme.

Kaže nam da u ovogodišnjem kampu sudjeluje mnoštvo mladih iz raznih krajeva svijeta - Slovenije, Malte, Makedonije, BiH, Crne Gore, Rusije, SAD-a, Moldavije. Svi se oni međusobno druže, stvaraju prijateljstva, i to je svrha kampa, istaknuo je Wiliams. Kamp se nastavlja idućih dana, a velika završnica kampa će se održati u utorak u 19 sati koja će s obilježit plesnom predstavom svih sudionika kampa.

Predstavnice Američkog veleposlanstva Kaya Henderson i Elizabeth Blumenthal i Wiliams te ravnateljica Gimnazije Branka Antunović-Piton prošli su tjedan bili gosti i u Komunalnoj palači gdje ih je primila zamjenica gradonačelnika Elena Puh Belci.

- Promiče se timski rad, tolerancija i međusobno uvažavanje, a sam ples zbližava i ruši sve granice, zaključila je tijekom prijema Antunović-Piton, dok je Henderson kazala je da je kamp jedan vid kulturološke razmjene te da je veseli kad vidi mlade ljude da zajedno plešu, druže se i stječu vrijedno životno iskustvo. (N. SOFTIĆ, snimio D. MEMEDOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter