Kiša potopila dio rabačkog kampa Oliva

Poplavljen dio kampa Oliva, voda prodirala u bungalove
Poplavljen dio kampa Oliva, voda prodirala u bungalove

Uslijed nezapamćene kiše, na rabački se kamp Oliva u uvali Maslinica u utorak navečer s obližnjih brda sručio vodeni val koji je potopio dio kampa u kojem se nalazi šest bungalova - mobilnih kućica u kojima ljetuju gosti iz južne Češke. U kampu je palo više od 70 litara kiše po četvornom metru, a na nekim mjestima voda je dosegla razinu od pola metra.

- To se ne bi dogodilo da je kiša bila normalna, ali ovo nije normalno. Iza naše recepcije je također dolazila voda i to vrlo brzo, u minutu vremena, kroz zatvorena vrata nam je ulazila, pa smo spašavali barem kompjutere da nam ih ne pokvari. To nije bilo za vjerovati. U svom životu ne pamtim ni tako kišno ljeto, a ni ovakve događaje, kazala nam je Marina Barbić, voditeljica kampa Oliva koji raspolaže s 400 parcela i 190 mobilnih kućica.

Pravodobno su reagirali labinski vatrogasci koji su tijekom utorka i srijede ispumpavali vodu iz kamp-kućica i njihova okoliša. Jesu li turisti otišli zbog nepogode?

- Ne možemo kazati da nam turisti odlaze zbog kiše, jer ih više dolazi nego odlazi. Kapacitet kampa iznosi oko 2.100 gostiju, a jutros ih je bilo prijavljeno 2.020 Tako da zasad nismo zabilježili veći odljev, ali možda tek hoćemo, jer naši gosti koje je pogodila kiša trenutno suše stvari, kaže Barbić. Dodaje da su najgore prošli gosti u šatorima, ali im je uprava kampa omogućila da se presele u slobodne mobilne kućice. No, već su se jučer vratili u šatore… Jest da ovog ljeta imamo oko deset do petnaest posto manje gostiju nego lani. Trenutno su najzastupljeniji Nizozemci, ima i dosta Nijemaca i Slovenaca. Nadam se da će kolovoz popraviti sezonu, jer počinju praznici u nekim njemačkim pokrajinama, a dolasci nam dosta ovise o rasporedu praznika u pojedinim državama, zaključuje Barbić.

- Jučer je ovdje bila ludnica, to je sve plivalo, voda je ulazila u bungalove te uništila dosta stvari, kaže nam Suzana Brajković, predstavnica agencije koja brine za goste u pogođenom dijelu kampa, pokazujući nam na licu mjesta da se razina vode u noći između utorka i srijede doista podigla na pola metra.

Posjetili smo bungalove veselih i gostoljubivih čeških turista koji su "udarili brigu na veselje". Nisu podlegli zlovolji, već su poplavu prihvatili kao dio ljetovanja i zabave. Šale se da su zatražili da im se kraj bungalova napravi bazen i dobili su ga - u samo jednoj noći. (Napisao i snimio Anđelo DAGOSTIN)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter