Kilogram prve klase tartufa po 2 do 3 tisuće eura

(G. ČALIĆ ŠVERKO)
(G. ČALIĆ ŠVERKO)

Nazivaju ga afrodizijačkom gljivom, istarskim bijelim zlatom i kraljem istarske gastronomije, zadnjih godina cjenjeniji je nego ikad a u unutrašnjoj Istri posvetili su mu sajam koji će potrajati čak sedam jesenjih vikenda.

- Za mnoge mještane oprtaljskog područja tartufi su dio života, a ovakvim manifestacijama daje se veliki doprinos i turističkoj ponudi, istaknula je dožupanica Giuseppina Rajko otvarajući jučer u Livadama Dane Zigante tartufa, maratonsku jesenju manifestaciju koja će za punih mjesec i pol dana produžiti turističku sezonu u unutrašnjoj Istri, u skladu s projektom Hrvatske turističke zajednice, pred i posezona, pod nazivom "Hrvatska 365".

Podrška ponudi u posezoni

Dobrodošlicu u Livade - centar svijeta tartufa brojnim je turistima zaželio i oprtaljski načelnik Aleksander Krt.

- Prve ideje kako valorizirati oprtaljsko područje nastale su prije više od dva desetljeća, a 2001. godine krenuli smo u suradnji sa obitelji Zigante u organizaciju prvog sajma tartufa. Danas je sajam tartufa postao manifestacija svjetskog glasa s ciljem valorizacije autohtonih proizvoda unutrašnje Istre i produžetkom turističke sezone kako bi gosti koji borave u Istri tijekom rujna, listopada i studenog, uz ljepote priobalja doživjeli i ljepote unutrašnje Istre. Prije dvadesetak godina nije se moglo čuti za istarski tartuf, a danas je svjetski poznat stoga budućnost oprtaljskog kraja nije upitna - tartufi će ga i dalje brendirati, istaknuo je Krt.

Guinnessov rekorder Giancarlo Zigante, poznat po pronalasku najvećeg tartufa na svijetu, ujedno i po organizaciji najdužeg sajma tartufa na svijetu, izrazio je zadovoljstvo što sajam u Livadama uz kralja svih kraljeva - istarski tartuf promovira i odličan pršut, vina i maslinovo ulje te ostale autohtone istarske proizvode pa je zapravo postao prava gastro Istra u malom.

Obitelj Zigante za ovogodišnje sajamsko izdanje promijenila je vizualni identitet sajma i osigurala šator od oko 700 četvornih metara površine, dvostruko veći nego lani, u kojem je svoje mjesto uz središnji štand Zigante tartufa, sa svježim tartufima i proizvodima od tartufa, našlo pedesetak izlagača iz Hrvatske, Slovenije i Italije, proizvođača vina, maslinova ulja, sireva, meda, rakija-travarica i drugih izvornih proizvoda.

Uz standardne sadržaje prezentacije i degustacije autohtonih istarskih proizvoda, te licitacije skupocjene gljive, gosti su mogli uživati u kulinarskom showu u kojem se okušala masterchefica Srđana Jevtić. Brojni turisti odlučili su se za izlet turističkim vlakićem u samo srce Motovunske šume na pokazno traženje tartufa.

Očekuju 25.000 posjetitelja

Sezona afrodizijačke gljive upravo je započela, bijelih tartufa je za sada malo pa je time i maloprodajna cijena viša. Kilogram prve klase i ekstra primjeraka, tijekom prvog sajamskog dana prodavao se po cijeni od dvije do tri tisuće eura.

Na otvaranju sajma zatekli smo turiste iz Nizozemske Sierta Borgersa, Grace Borgers Schultz i njihovog prijatelja Reinera Ulmera koji su nam rekli da borave u Poreču, te su iskoristili priliku da dođu u Livade, probaju tartufe, ali i degustiraju doslovce sve što se nudilo na sajmu, od tartufa do pršuta, sira, vina i meda. U Livadama očekuju da će tijekom mjesec i pol dana kroz sajam, kao i lani, proći više od 25 tisuća posjetitelja doslovce iz čitavog svijeta. (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter