Kilogram lubenice za strance je 8, za domaće 6 kuna

(D. MEMEDOVIĆ)
(D. MEMEDOVIĆ)

- Imala sam mušteriju, mladu Njemicu, koja je dva tjedna svako jutro dolazila po jednu marelicu i jednu šljivu. Da, dobro ste čuli - jednu! Prvi sam joj ih puta poklonila, a onda sam shvatila da je to njezina normalna kupovina, ispričala nam je na jednom od fažanskih štandova s voćem i povrćem prodavačica Sanja Gustovarac. Njezina kolegica Emina Spahić dodaje da su zapravo uobičajeni oni koji kupuju po jednu voćku, a neki traže i da im se lubenica proda - na fete.

Nema Rusa - nema potrošnje

- Nitko ne troši, nema Rusa, oni su bili pravi kupci, veli nam Rustemi, jedan od štandera, navodeći da turista ove godine ima puno manje nego lani, a oni koji su i došli jako malo troše. Jedine, kao pozitivan primjer, navodi Austrijance koji, veli, kupe što trebaju i ne cjepidlače puno.

Većina, dodaju zajednički, radije odlaze u svoje trgovačke centre - Kaufland, Lidl, Billu i onda ovdje prigovaraju da je skupo. A govoreći o cijenama one u Fažani doista nisu pretjerane. Kako nam vele stalni, domaći kupci uvijek dobiju još i popust. Domaći su pomidori tako ovdje od osam i deset kuna, breskve od 15, nektarine po 25, a grožđe od 15 do 25 kuna. Kilogram lubenice za strance je osam, za domaće šest kuna. No, upozoravaju nas da cijene ovog ljeta "divljaju" na tržnicama u Rovinju i Poreču gdje se grožđe prodavalo i po sto, a nektarine po 60 do 80 kuna!

Na činjenicu da se nedavno u jednom centru bijelo grožđe na akciji prodavalo za samo 3,99 kuna za kilogram uvjeravaju nas da ono sigurno nije tako dobro kao njihovo te nam nude bobu grožđa koja je doista slatka i fina. Pravo makedonsko, pojašnjavaju. Pričaju nam kako se trude turistima ponuditi domaće stvari pa pomidore, tikvice, krastavce nabavljaju u Istri, no ni to vele nije dovoljan dobar mamac. "Ima i onih koji kupe jeftinije u centru, a onda drugi dana ipak dođu kod nas jer im voće nije bilo dovoljno dobro", veli nam jedna od prodavačica.

I u kampu Puntižela postoji štand s voćem i povrćem, a kako doznajemo od prodavačice Valentine, turisti kupuju samo kad im je "hitno". Ovdje su cijene, što je i za očekivati, nešto više pa tako grožđe košta 33 kune, breskve s 25, nektarine 33, a pomidori od 13 do 17 kuna.

Najgora godina do sada

Slična je situacija i u Vrsaru i Poreču. Jedna obitelj turista u povratku s plaže zastaje na maloj tržnici, odabiru nekoliko bresaka, mrkve i jedan grozd, ali kada ga prodavačica stavi na vagu otkidaju nekoliko grančica s bobicama.

"Ne puno", govori otac, na slabom hrvatskom, smijući se. To je slika s tržnice u Vrsaru koja se nalazi blizu velikog parkirališta gdje turisti ostave svoje vozila prije negoli li se spuste na rivu i plažu. Na prvi pogled izgleda da tržnica ima dobru lokaciju, ali kako smo doznali situacija nije nimalo dobra.

- Trinaest godina ljeti ovdje imam štand, ali ovo je najgora godina, iduće mislim da više neću niti doći prodavati. Štand mogu imati do početka desetog mjeseca, ali mislim da više neću niti naručivati robu, kaže jedna od prodavačica koja na štandu prodaje obilje voća i povrća, domaće rakije, a ima i mali rešo gdje miješa i priprema marmelade.

Ova je godina izuzetno loša, kaže, a sličnu smo priču čuli i od drugih. Loše vrijeme, manje turista i to onih koji gledaju svaku kunu, te sve viši nameti ne idu na ruku trgovcima. Najveća konkurencija su im kaže ovdašnja prodavačica veliki supermarketi u kojima turisti kupuju sve, od gotove hrane, pića do voća i povrća koje prodaju po cijenama nižim od onih nabavnih po kojima ih nabavljaju mali prodavači na tržnicama. (Borka PETROVIĆ, Vedrana HABEREITER)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter