Kaznionica Valtura godinu dana bez navodnjavanja

Valturski sustav će biti popravljen za mjesec dana (Arhiva)
Valturski sustav će biti popravljen za mjesec dana (Arhiva)

Novi, lanjskog srpnja otvoren sustav navodnjavanja u kaznionici Valtura već je godinu dana izvan funkcije zbog havarije crpne stanice koja bi, kako doznajemo, trebala biti sanirana do početka idućeg mjeseca, a milijunsku štetu trebali bi nadoknaditi projektant, izvođač i nadzornik radova. O tome je na posljednjoj  sjednici Skupštine Istarske županije govorio vijećnik HDZ-a 

Marino Roce, koji je iznio informaciju da se poljoprivredne površine u kaznionici nisu navodnjavale zbog havarije. Iako je tada upitao što je uzrok havarije, odgovor na Skupštini nije dobio.

Gradi se nova uzdignuta strojarnica

- Vodosprema je otvorena u sklopu projekta navodnjavanja i u nju su Hrvatske vode puno uložile. Izgrađeno je akumulacijsko jezero koje se puni pumpanjem vode iz podzemlja. Ove godine se nije zalijevalo iz akumulacije, a doznao sam da je potopljena cijela strojarnica koja je na istoj nadmorskoj visini kao i dno jezera, što je tehnički u redu jer se troši manje struje. No, strojarnica je potopljena i cijela oprema je uništena. Sad grade novu strojarnicu na razini zemlje, ne više na toj poziciji, a rekao sam da je projektant morao predvidjeti mogućnost puknuća cijevi. Izgleda da je u projektu došlo do propusta jer nije predviđena osnovna tehnološka zaštita za postrojenje kojem prijeti poplava, kazao je Roce.

Upitao je tko će snositi trošak popravka budući da je, dodaje, riječ o čistom propustu te izgubljenoj sezoni.

- Tamo ima skoro 500 obradivih hektara, a kaznionica starim sustavom navodnjavanja može pokriti 180 hektara. Kaznionica ima koncesiju na dva izvorišta, ali ta voda je hladna. Budući da nije dobro zalijevati hladnom vodom, ona se prelijeva u akumulaciju i nakon toga se koristi za zalijevanje. Valtura ima dvije bušotine u koncesiji i nekoliko manjih akumulacija u koje upumpava vodu, no to je dovoljno za 180 hektara, a nova bi akumulacija bila dovoljna za cijelu površinu, tvrdi Roce. (Mirjana VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter