Katastrofalna godina za istarski bijeli tartuf


Prava idila u Motovunskoj šumi vlada ovih toplih i sunčanih jesenjih dana, no ne i za tartufare koje polako hvata panika jer kažu, ovogodišnja sezona istarskog bijelog tartufa prava je katastrofa, lošija od nje bila je samo 2012. godina. Potvrdit će to i Branka Bartolić, tartufarka iz Buzeta s 30-godišnjim tartufarskim stažem koju smo zatekli na izlazu iz šume kod Gradinja. Iako je sezona tartufa u punom jeku, s psima Drinom i Lunom bila je posve sama u tom šumskom rajonu.

- U tri sata prošla sam 12-ak kilometara, a imam jedan dekagram tartufa. Ako se idućih dana to ne popravi, ne treba ništa ni očekivati od ove sezone jer je zemlja sva zbita od silnih kiša, zabrinuta je Branka.

Udarno razdoblje je od 1. listopada do 10. studenog, do onda se tartufari nadaju nešto napraviti jer nakon toga pada potražnja, a time i cijena. No, nije samo ova sezona loša, ovo je treća loša sezona za redom - prva je bila ekstremno sušna, druge je šuma poplavljena, a ove je godine previše kiše.

- Već nekoliko godina ne mogu obučiti mladog psa jer tartufa nema dovoljno. Mora biti vrhunski da bi u takvim uvjetima uopće nešto postigao, ali za prosječnog psa je to nemoguće. Mislim da je puno tartufara koji su ostali na starim psima, znači podmlatka nema i pitanje je hoće li ga biti, upozorava Branka.

Žali se na previsoku cijenu sezonske dozvole za sakupljanje tartufa u državnim šumama - 1.700 kuna, što su ove godine uvele Hrvatske šume. "To su ogromni troškovi. No, nisu jedini. Pse treba hraniti cijelu godinu, neovisno idu li u tartufe ili ne. Dva mlada pas čipirala sam i cijepila protiv bjesnoće što je 500 kuna, za preparate protiv buha svakih mjesec i pol treba izdvojiti još 200 kuna. Benzin od Buzeta do Istarskih toplica samo jednom dnevno mjesečno dođe 800 kuna", nabraja Branka. (Gordana ČALIĆ ŠVERKO)

VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter