Kaštijun u probni rad krajem godine

Na poljima za odlaganje postavljene su zaštitne folije i brtveni slojevi (D. MEMEDOVIĆ)
Na poljima za odlaganje postavljene su zaštitne folije i brtveni slojevi (D. MEMEDOVIĆ)

Iako su rokovi sve kraći jer buduće centralno odlagalište otpada Kaštijun s probnim radom treba krenuti do kraja godine, jučer smo se na terenu uvjerili da se radi punom parom. Prije nešto više od mjesec dana na lokaciji budućeg odlagališta nalazila se pustopoljina, a sada se već s okolnih prometnica mogu vidjeti  konture budućeg pogona za mehaničko-biološku obradu otpada takozvano MBO postrojenje.

Dinamikom radova zadovoljna je i direktorica tvrtke Kaštijun Vesna Dukić, koja je rekla da je na silnu papirologiju i dokumentaciju otišlo mnogo vremena zbog složenosti cijelog projekta, ali sada kada su krenuli konkretni radovi, sve ide puno brže. Po njenim riječima, izvođač radova -grčka tvrtka Helector S.A. u konzorciju s domaćim GP Krkom - obvezao se Centar predati po principu ključ u ruke, a to bi se, kako sada stvari stoje, trebalo dogoditi krajem godine.

Zasad na budućem odlagalištu veličinom dominira budući MBO pogon koji ima kapacitet obrade do 90 tisuća tona otpada na godinu. Komunalni otpad će se do tog postrojenja dopremati kamionima iz kojih će se otpad direktno kroz vrata hale istovarivati  u betonsku prihvatnu jamu postrojenja. Na iskopanim poljima odlagališta već su postavljene i zaštitne folije i brtveni slojevi. Pod krovom bi uskoro trebala biti i upravna zgrada i servisni centar.

Nakon službenog otvaranja sva istarska odlagališta bit će zatvorena i potom trebaju biti sanirana. Podsjetimo, ŽCGO Kaštijun  jedan je od projekata za koji je povučeno najviše bespovratnih sredstava iz europskih fondova. Njegova ukupna vrijednost iznosi 35 milijuna eura, od čega je čak 25 milijuna eura osigurano iz fondova. Cijeli projekt u iznosu od 7,5 milijuna eura sufinancira lokalna samouprava, a 1,8 milijuna daje Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. (D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter