Kapuralin: Suprotstaviti se Europi kapitala

Vladimir Kapuralin, kandidat za Europski parlament na listi SRP-a (M. JERIN)
Vladimir Kapuralin, kandidat za Europski parlament na listi SRP-a (M. JERIN)

Ulazak u Europsku uniju je štetan za Hrvatsku jer u nju ne ulazi kao ravnopravni partner, kazao je na konferenciji za novinare Vladimir Kapuralin, kandidat za Europski parlament na listi SRP-a (Socijalistička radnička partija).

Smatra da će u EU-u biti dodatno pogoršan položaj radnika i srednjeg sloja, a postoji opasnost da zemlja i izvori pitke vode budu prodani u bescjenje.

"Iako smo bili protiv ulaska Hrvatske u EU, prihvaćamo izazov kandidiranja za Europski parlament. Ulaskom u Uniju otvorila bi nam se prilika da se s ostalim socijalističkim i komunističkim strankama suprotstavimo Europi kapitala, nezaposlenosti, imperijalizma, neokolonijalizma i izrabljivanja radnika", kaže Kapuralin.

Naglašava da se obraća onom biračkom tijelu koje nije izašlo na referendum o ulasku Hrvatske u EU. Poziva ih da isprave svoju pogrešku što nisu glasali protiv EU-a i glasaju na ovim izborima za SRP.

Osvrnuo se i na zagrebački prosvjed protiv uvođenja ćiriličnih natpisa u Vukovaru. Kaže da je prosvjed bio prijetnja pravnom poretku zemlje, a da su prosvjednici pokazali "zavidan nivo neznanja", budući da se jedna od varijanti ćirilice upotrebljavala stoljećima i na području Hrvatske.

"Postavlja se pitanje što bi se dogodilo da se netko u Japanu sjeti organizirati protest protiv latiničnog pisma jer su na dva njihova grada bačene atomske bombe. Pitanje je i, s obzirom da ovi koji su nahrupili u Zagreb ne misle stati, možemo li očekivati da će netko uputiti zahtjev da se u Hrvatskoj iz upotrebe izbace ona latinična slova koja su identična s ćiriličnim", poentira Kapuralin, zaključujući temu riječima da sve to šteti ugledu Hrvatske.

Kratko je komentirao informaciju o prodaji hrvatskog oružja sirijskim pobunjenicima. Smatra da je time Hrvatska podržala novi fašistički poredak, odnosno intervencije svjetskih moćnika u treće zemlje. Upitali smo ga i za komentar situacije na korejskom poluotoku. "Smatram da Sjeverna Koreja ne može predstavljati opasnost ukoliko je nitko ne čačka" , zaključuje Kapuralin. (B. ŽIŽOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter