Kantama vode i pomidorima po noćnim decibelima


Turistički Rovinj, kao i većinu gradova na moru, desetljećima muči isti problem, kako pomiriti dvije sasvim oprečne stvari - zabavu i noćni život za mlade i goste, s potrebom za mirnim snom domaćina, radnog stanovništva ali i turista treće dobi. Problem je tim veći što su restorani i barovi mahom unutar starogradske jezgre. Doduše problema je bilo i s radom nekad iznimno popularnog Zabavnog centra Monvi, koji je godinama bio perjanica noćnog života ne samo Rovinja, već i čitave Istre.
 
On je, iako izvan staroga grada, zatvoren i zbog nesnosne buke koja je onemogućavala miran san građanima u susjedstvu kluba, ali i gostima obližnjih visokokategoriziranih hotela. Njegovim prošlogodišnjim zatvaranjem, poznati noćni život u Rovinja, postao je stvar prošlosti. U nedostatku zabave, pokušaji nekolicine vlasnika kafića u centru grada da se živim nastupima ili glazbom sa zvučnika vrati noćni život, nerijetko su neslavno završavali.
 
Uz brojne peticije građana, bilo je i primjera zalijevanja vode po glavama gostiju, pa i slučajeva kada su izluđeni bukom, susjedi - stanari upotrijebili "silu" i posjetitelje barova gađali jajima i pomidorima.
 
Tako je prijedlog Udruženja obrtnika grada Rovinja da se izmjeni Odluka o prekoračenju dopuštenih razina buke do dva sata iza ponoći, bio je razlogom za podužu raspravu gradskih vijećnika Rovinja. Ipak donošenje odluke je odgođeno. 
 
Naime, ovaj "vrući krumpir" sezone oprezno su komentirali brojni vijećnici, itekako svjesni da se nalaze između dvije vatre. S jedne, strane susjedi - ugostitelji s druge susjedi - stanari, a jedni i drugi već sutra glasači. I dok je primjerice vijećnik HSLS-a Tomislav Sošić, u ime Kluba SDP- HSLS prvi probio led kazavši da smatra da se, u nedostatku Zabavnog centra prijedlog Udruženja obrtnika treba podržati, vijećnice IDS-a Cinzia Ivančić i Ivetta Volčić-Žufić, smatraju i da građani Rovinja, posebice oni zaposleni moraju imati noć za spavanje i normalno funkcioniranje slijedećeg jutra. Robert Mavrić (IDS), kao i većina vijećnika istaknuo je da riječ o iznimno osjetljivom problemu.
 
- Svi mi jednu ćemo, pa i drugu večer izdržati. Ali čitavu sezonu, tri mjeseca bez spavanja to je prava tortura, rekao je Mavrić, koji ipak nije odbacio mogućnost produženja jače glazbene kulise u gradu uvjetom striktne kontrole.
 
Vijećnik IDS-a, Petar Macura, koji je bio i jedan od predlagača postojeće Odluke, podsjetio je i na probleme koje svakodnevno imaju službe koje se "bore" s nezadovoljnim i neispavanim građanima, ali i na činjenicu da i vijećnici trebaju raditi u korist svih građana, te predložio da se prijedlog nove Odluke - odgodi. Da nema optimalnog rješenja, složila se i vijećnica SDP-a Eda Kalčić, kazavši da je ova problematika podsjeća na onu "što je bilo prije kokoš ili jaje". 
 
Milan Mihovilović u ime Kluba IDS-a zatražio je stanku nakon koje su vijećnici jednoglasno zaključili da Upravni odjel za proračun od nadležnih državnih službi zatraži pod kojim se uvjetima odobrava rad lokala u Rovinju koji već imaju status noćnog bara.. Naložili su im preispitivanje mogućnosti nadzora buke u tim objektima ili koji žele koristiti elektro-akustične i akustične uređaje na otvorenome.
 
Cilj je, zaključuje Vijeće, spriječiti ugroženost koju buka može izazvati u poslovanju građana-iznajmljivača apartmana i soba u domaćinstvu, odnosno ugrožavanje poslovanja hotelijersko-ugostiteljskih tvrtki. Ne smije se dozvoliti umanjenje njihove moguće dobiti, niti remećenje noćnog odmora susjednih stanara. Svi vijećnici do 28. travnja mogu dati primjedbe i prijedloge za nastavak rasprave na sljedećoj sjednici Gradskog vijeća.  (Nina Orlović RADIĆ)
 
 

Podijeli: Facebook Twiter