Na Limu će se smjeti pecati, ali samo s obale

Limski kanal (M. MIJOŠEK)
Limski kanal (M. MIJOŠEK)

Stanje i planovi za upravljanja zaštićenim područjem Limskog kanala, o čemu je govorio ravnatelj Nature Histrice Elvis Zahtila, bili su glavna tema sjednice kanfanarskog vijeća. Propitujući sadašnji i budući režim zaštite Lima, izlaza na more Kanfanarštine, vijećnici su dobili informaciju da bi se u kanalu mogao dopustiti sportski ribolov.

- Poznato je da je Limski kanal zaštićen kao ribolovni i prirodni rezervat. Uz pomorsku policiju, režim zaštite su kontrolirali ribarska inspekcija i inspekcija za zaštitu prirode. Sada je zaštita objedinjena u Ministarstvu zaštite okoliša i prirode, pa se izrađuje novi pravilnik o korištenju kanala. Po uzoru na režim u nacionalnim parkovima i zaštićenim područjima, vjerojatno će se dozvoliti sportski ribolov s obale, s najviše dva štapa i limitiranim dnevnim ulovom od pet kilograma ribe, obradovao je vijećnike Zahtila.

Najavio je i da će se pravilnikom regulirati korištenje Limskog kanala za sportsko-rekreacijske aktivnosti, prvenstveno u veslanju i kajaku.

- Najvećim uspjehom smatram premještanje štandova na plato iza obale, čime je oslobođen pogled na kanal. Do kraja godine na plato ćemo dovesti struju i time poboljšati uvjete rada za štandere, rekao je Zahtila.

Zahtila je najavio da je u planira i uređenje neprikladne ceste na ulazu u kanal. Načelnik Sandro Jurman je najavio da će se u uređenje ceste uključiti i Općina Kanfanar. Ravnatelj Nature Histrice je upoznao vijećnike da je pristanište na Vrhu Lima dobilo status luke javnog prometa, a upravljanje je preuzela porečka Lučka uprava. Planirano je uklanjanje divlje postavljenih pontona i gradnja novoga van plaže, na koji će se moći vezati čamci stanovnika koji gravitiraju Limu. U sastav luke vjerojatno će ući i manje pristanište kod Piratske pećine.

- Ostaje problem dotrajalog pročistača otpadnih voda, a budući da imamo puno zaštićenih područja i tek osam rendžera, koji su u Limskom kanalu od 8 do 17 sati, nismo u mogućnosti spriječiti noćno kampiranje, pa ćemo o tome izvještavati turističku inspekciju, rekao je Zahtila.

Vijećnici su pitali i može li Natura Histrica ograničiti uzgoj ribe i školjaka, masnoće koje se pojavljuje zbog hranjenja, ostavljanje rabljene oprema i bačvi uz obalu i na pučini. Zahtila je odgovorio da Natura Histrica nema na to utjecaj, jer upravlja prirodom van pomorskog dobra, šest metara od obale. Bačve koje onemogućuju ulaz plovila se inače postavljaju na granice područja koje je pod koncesijom. (A. POKRAJAC)


Podijeli: Facebook Twiter