Kanfanar se brendirao kao općina istarskog vola i fuži

Ovako se delaju fuži - Klara Marić, Sandra Orbanić i Sandro Jurman  (N. O. R.)
Ovako se delaju fuži - Klara Marić, Sandra Orbanić i Sandro Jurman (N. O. R.)

Dvadeset i šesta kanfanarska smotra istarskih volova, poznatija pod nazivom Jakovlja, od ove godine ponosno se predstavlja pod nazivom "Kanfanar - općina istarskog vola i fuži". Upravo novo brendiranje male općine kao jedinstvenog nositelja tradicije - stamenih i ponosnih životinja i tjestenine naših nona, Kanfanarci nose s pravom i ponosom. Upravo je Kanfanar sada već davne 1990. godine organizirao sajam boškarina s jedinom nakanom - spasiti od izumiranja ove blage istarske divove. S istim entuzijazmom to čini punih 25 godina i na tom putu iz godine u godinu raste.

O kakvim je uspjesima riječ na današnjoj je konferenciji novinare izrekla Ivana Maružin, uzgajivačica boškarina iz Maružini i članica Organizacijskog odbora Jakovlje, podsjetivši da je u nekim godinama smotre i s velikim naporom bilo teško dovesti i predstaviti osam-devet primjeraka volova.

- Mislim da smo napravili dobar posao. Danas na području Istre imamo 30 boškarina od kojih će se 20 naći na subotnjoj smotri. O njima skrbi trinaest uzgajivača i, što je posebno zanimljivo, tri uzgajivačice, rekla je Maružin, naglasivši da su upravo Općina i njeni stanovnici spasili volove od izumiranja, a Jakovlju učinili jednom od najatraktivnijih i najposjećenijih manifestacija na Poluotoku.

Kako je istaknuo načelnik Sandro Jurman, u odnosu na ranije godine, 26. po redu Jakovlja bit će kraća ali bogatija sadržajima.

- Nakon četvrt stoljeća odlučili smo se za neke promjene. Umjesto višednevne manifestacije, sva događanja koncentrirali smo na dva dana. U petak će u fokusu interesa biti gastro show Fužijada i zabavni program uz Gustafe, a potom i prvi put izvlačenje dobitnika u nagradnoj igri pod nazivom "Zlatni fuž". Prvog dana Jakovlje u 18.30 sati u galeriji Malenica bit će otvorena izložba radova Ivone Milotić "Perspektiva & more", dok je za 19 sati najavljena nogometna utakmica veterana i seniora. U gastro showu, koji također starta u 19 sati, sudjelovat će i četiri ekipe koje će se natjecati u najbržoj i najljepšoj izradi fuža - tjestenine kojoj je upravo Kanfanarka Klara Marić udahnula nov život i vratila je ne samo na istarske pjate, već i prekogranične tanjure Italije, Njemačke, Slovenije, a sad već i na police američkog tržišta, rekao je Jurman.

Predsjednica Organizacijskog odbora Jakovlje Sandra Orbanić najavila je subotnja događanja koja po tradiciji u Kanfanar dovode rijeke posjetitelja.

- Jutro je standardno rezervirano za sportske manifestacije. U 9 sati startaju biciklijada i boćarski turnir. Dva sata kasnije počinje sveta misa, a točno u podne otvara se prodajna izložba istarskih suvenira. Centralni događaj - smotra istarskih volova započinje u 17.30 sati, kada se s područja Pinkolice kreće prema vali i pezi gdje će se uz demonstraciju starinskog načina oranja uz pomoć volova birati najljepši, najteži i najposlušniji boškarin. U 20.30 sati kreće kulturno-umjetnički program na kojem nastupa KUD Dvigrad i njihovi gosti, a sat kasnije zabava se nastavlja uz Jasmina Stavrosa i Alfa Time Band, najavila je Orbanić. (N. ORLOVIĆ RADIĆ)

 

 


Podijeli: Facebook Twiter