Kanfanar: Prijatelj prijatelju na djelu


Tradicionalno, i ove je godine Osnovna škola "Petar Studenac" bila mjesto predblagdanskog okupljanja gotovo svih mještana. Školska sportska dvorana bila je pretijesna za sve prijatelje, roditelje, none i stričeve koji su došli vidjeti svoju djecu, il' ih povesti na blagdansku proslavu i darivanje najmlađih poklonima Djeda Mraza. A da bi se i dočekao najslađi Djedica na svijetu, valjalo je pogledati školski program u izvedbi kanfanarskih osnovaca, ali i učenika Glazbene škole Vladimira Nazora Rovinj, područno odjeljenje Kanfanar.

Našlo se tu za svakog ponešto; od nježnih balerina, recitatora i glumaca, preko nastupa školskog mješovitog zbora koje je izvodio klasične blagdanske pjesme. Kako mi reče jedna ozarena mama - djeca su fantastična! I doista jesu. Jer, osim u svečanom programu, svoj maksimum dali su i u osmišljavanju božićnog sajma, koji je po prvi put ove godine imao humanitarni karakter.

Mjesecima ranije učenici su, uz pomoć i podršku roditelja i učitelja i djelatnika škole, kreirali i izrađivali blagdansko-prodajno ruho; od božićnog nakita i kuglica, preko adventskih vjenčića do mini borova. Bilo je tu i sretnih anđela, šarenog nakita, ukrasnih kutija… puno stolova poredanih u nizu iza kojih su osmjehom djeca pozivala starije da se odvaže i kupe nešto od ponuđenog.

A novac od prodanog išao je u korist njihovog kolege, oboljelog dječaka, učenika sedmog razreda kojemu su svi, u nekoliko navrata poželjeli brz oporavak i povratak školi i školskim obvezama. Inače, tijekom preksinoćnjeg blagdanskog sajma prikupljeno je 5.150 kuna, ali i odaslana poruka ostalim mještanima da se kapima dobrote mogu pridružiti već u nedjelju, kada će ispred kanfanarske mjesne crkve biti postavljen blagdanski štand preostalim i do sada neprodanim ukrasima.

Inače, kako doznajemo, blagdanski je humanitarni sajam tek djelić mozaika projekta Prijatelj prijatelju. Škola "Petar Studenac", od Nacionalne Zaklade za razvoj civilnog društva ovjenčana je nagradom za najbolju volontersku inicijativu u školi ili zajednici u Republici Hrvatskoj za 2014. godinu, i to upravo pokrenutoj za pomoć učeniku i školskom kolegi, ovog rujna.

Prije božićnog sajma održana je prva humanitarna akcija u kojoj je prikupljeno oko šest tisuća kuna, a kako saznajemo, već u drugom polugodištu uslijedit će njih još i još. (N. O. RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter