Kanfanar obilježio Dan Općine i blagdan svete Sofije

(N. O. R.)
(N. O. R.)

Svečanom sjednicom Općinskog vijeća jučer je obilježen Dan Općine i blagdan svete Sofije. Bila je to prigoda da se prvi čovjek Kanfanara, načelnik Sandro Jurman obrati mnogobrojnim sumještanima i gostima pristiglim iz čitave Istre.

Uz podsjetnik na činjenicu da je Kanfanar danas sredina s visokom razinom komunalne opremljenosti, poduzetništva, gospodarskih subjekata, iznad prosječnih društvenih standarda i izražene socijalne osjetljivosti spomenuo je i neka od konkretnih djela.

-Na području komunalnog uređenja izgrađena je mrtvačnica na groblju u Dvigradu te uređeno još 40 novih grobnih mjesta na kanfanarskom groblju. Pri kraju su radovi na prvoj fazi modernizacije javne rasvjete, a u tijeku su radovi na obnovi Državne ceste D303 na 3,9 kilometara dugoj dionici Rovinjsko Selo - Kurili, vrijedni čak 11,5 milijuna kuna, podsjetio je Jurman, izrazivši nadu kako će slijedeće godine startati radovi i na posljednjoj dionici Državne ceste u pravcu Kurili-Okreti.

-Tijekom listopada počinje asfaltiranje nerazvrstane ceste u Limskom kanalu koju uz Općinu sufinancira Istarska županija, a samo kroz petnaestak dana i uređenje parka na placi u Kanfanaru, projekta vrijednog 600 tisuća kuna od kojih je sto tisuća pribavljeno kroz natječaj Zaklade Adris, rekao je načelnik koji nije krio zadovoljstvo ali i riječi hvale na račun suradnika i činjenice da je ova relativno mala Općina zahvaljujući kvaliteti svojih projekta, ali i novcima iz EU fondova osigurala sebi brži i kvalitetniji razvoj.

-Izmjene i dopune Prostornih planova Kanfanara financirana su nam u potpunosti sredstvima iz EU fondova za ruralni razvoj. S Pazinom i Buzetom, Svetvinčentom, IŽ i Udrugom Istra Inspirit na EU fond za regionalni razvoj kandidirali smo projekt Kulturspirit u okviru kojeg je Kanfanar kandidirao projektnu dokumentaciju za obnovu Dvigrada, vrijednu više od milijun kuna. Također, u potpunosti smo pripremili i dokumentaciju za prijavu projekta rekonstrukcije nerazvrstane ceste Jural - Krunčići, vrijednog 1,5 milijuna kuna i sada smo u fazi čekanja odgovora, rekao je, između ostalog prvi čovjek Kanfanara, istaknuvši i da je u Općini tijekom sezone ostvareno više od 52 tisuće noćenja, odnosno već na Dan Općine trinaest posto više nego u cijeloj prošloj godini.

Dan Općine i blagdan svete Sofije koji se slavi 30. rujna, bio je i prigoda za dodjelu nagrada. Općinske plakete dobio je Boćarski klub Sošići (koji slavi 20 godina postojanja i jednak broj uspješnih natjecanja u Istarskim boćarskim ligama) te Župni zbor crkve svetog Silvestra u Kanfanaru. Kada je riječ o zboristima, valja istaknuti da zbor djeluje punih 50 godina i da su njegovi članovi neizostavni pratitelji svih crkvenih i euharistijskih slavlja, pogreba i drugih vjerničkih okupljanja. Kanfanarskom slavlju koje je održano u srednje vjekovnom Dvigradu pridružili su se i načelnici i gradonačelnici susjednih općina i gradova, a u svoje osobno i ime županije svim Kanfanarcima njihov je dan čestitao župan Istarske županije Valter Flego te ministar turizma RH-a Anton Kliman, koji je i pohvalio rad i uspjeh Kanfanara. Nina ORLOVIĆ RADIĆ  - GO03308939.jpg Sandro Jurman, na svečanoj sjednici Općinskog vijeća Kanfanara održanoj u povodu Dana Kanfanara i blagdana svete Sofije u Dvigradu (N. O. R.)

 


Podijeli: Facebook Twiter