Kanalizaciju dobivaju Cesari, Bašići, Šajkovići i Tončići

Cesari i Bašići dobili kanalizaciju (M. SARDELIN)
Cesari i Bašići dobili kanalizaciju (M. SARDELIN)

U tijeku su završni radovi nad dvama objedinjenim sustavima za prikupljanje i pročišćavanje otpadnih voda naselja Cesari-Bašići i Šajkovići-Tončići koji se nalaze na području mjesnog odbora Kršikla sjeverno od Pazina, a koje gradi tvrtka Istarski vodozaštitni sustav.

Ova dva objedinjena sustava se nazivaju zajedničkim nazivom sustav Butoniga, a obuhvaćaju naselja koja su locirana u trećoj zoni sanitarne zaštite akumulacije Butoniga te su prema županijskoj Odluci o zonama sanitarne zaštite izvorišta vode za piće visoko na listi prioriteta za rješavanje problematike zbrinjavanja otpadnih voda. Prvotno su bila zamišljena dva sustava s dva odvojena uređaja, ali je tijekom projektiranja odabran racionalniji pristup, a to je spajanje dva kolektorska sustava na jedan zajednički uređaj.

Dva sustava

Kolektorska mreža s cjevovodima u naseljima Cesari-Bašići i Šajkovići-Tončići, projektirani su kao dva zasebna sustava, ali su objedinjeni u jednom postupku javne nabave, te je iz toga proizašao ugovor za izgradnju kolektorske mreže naselja potpisan lani u travnju s izvođačem buzetskom Ekspert-gradnjom. Mreža naselja Cesari-Bašići je dovršena, predstoji završno uređenje trase i asfaltiranje oštećenih dijelova ceste, dok na mreži Šajkovići-Tončići predstoji još ugradnja dijela šahtova, te nakon toga završni radovi.

Drugi dio sustava je uređaj za pročišćavanje otpadnih voda, odnosno pročistač, naselja Cesari-Bašići i Šajkovići-Tončići za čiju izgradnju je na javnoj nabavi lani u rujnu posao dobila zajednica ponuditelja koju čine Ekspert gradnja i Loveco iz Rijeke. Nadzor radova na izgradnji provode ovlašteni inženjeri zaposlenici IVS-a, a dovršetak izgradnje pročistača očekuje se na jesen. Vrijednost ugovora za kanalizaciju naselja Cesari-Bašići i Šajkovići-Tončići iznosi 4,3 milijuna kuna bez PDV-a, a za uređaj 2,7 milijuna kuna bez PDV-a, dakle ukupno oko sedam milijuna kuna. Kompletan iznos financira se iz vlastitih sredstava IVS-a, odnosno izvor sredstava je prikupljena posebna naknada za gradnju ovih sustava koja se plaća u cijeni vode za piće u iznosu od jedne kune po kubičnom metru utrošene vode.

Zaštita akumulacije

Primarni razlog izgradnje ovih sustava je zaštita akumulacije Butoniga kao jednog od strateških  izvora vode za vodoopskrbu Istre, a poseban je naglasak na zaštiti lokacije slapa koji se na rubu sela Cesari strmo obrušava prema dolini jezera Butoniga, kaže Bojana Hajduk Černeha iz IVS-a.

U tijeku je izgradnja sustava na još tri grupe naselja u slivu Butonige: Šćulci-Paladini na području grada Buzeta (kolektorska mreža je dovršena, a izgradnja pročistača je u tijeku), Draguć na području općine Cerovlje i Grdoselo na području grada Pazina (kolektorska mreža je dovršena, a izgradnja pročistača je u tijeku). Svi bi ovi sustavi trebali bi biti gotovi do kraja godine. Nakon njihovog okončanja u planu je raspis javnog nadmetanja još za dva sustava na području grada Pazina: Podmeja-Cerje-Grimalda u slivu Butonige i veći sustav Brajkovići-Trviž kojim se štiti veliko izvorište Gradole. (Anđelo DAGOSTIN)


Podijeli: Facebook Twiter