Kamo za vikend: Planinarski izlet s pogledom


Poklon, cestovni prijevoj na Učki, omiljeno je izletište na koje rado dolaze planinari s obje strane Učke, i istarske i kvarnerske.

Riječ je o prijevoju koji spaja Učku i Ćićariju, nalazi se na 922 metra nadmorske visine, a zanimljiva je priča o porijeklu njegova imena. U prošlosti su, naime, hodočasnici iz Istre i Rijeke putovali pješice, a na gorskom prijevoju s kojeg se otvara vidik na Kvarner i Rijeku prekrižili bi se i poklonili zavjetnoj crkvi Majke Božje Trsatske, pa otud i toponim Poklon.

Poklon je dio Parka prirode Učka, nalazi se u njegovom središtu, a na samom prijevoju s pogledom na Kvarner nalaze se hotel Učka i planinarski dom te spomenik na spomen Blaženog Alozija Stepinca.

Kako stići na Poklon

Dolazite li automobilom iz pravca Rijeke i Zagreba, nastavite brzom cestom prema tunelu Učka, u smjeru Pule te zatim skrenite na izlazu Veprinac. Tada ćete stići na staru županijsku cestu koja će vas dovesti u Park prirode Učka.

Dolazite li automobilom iz pravca Istre, prije ulaza u tunel Učka, pored benzinske postaje INA-e skrenite desno i pratite signalizaciju koja će vas dovesti na staru županijsku cestu, odnosno u središte Parka prirode Učka.

Na Poklonu možete provesti vrijeme šećući okolicom, igrajući se s djecom, možete uživati u vožnji biciklima. Za zimskih dana padine u blizini privuku mnogobrojne sanjkaše, a ljeti Poklon nudi hlad i osvježenje od vreline obale. Preporučujem Vam uspon na vrh Učke Vojak i to po meni najlakšom stazom. Od Poklona na Vojak vodi više putova, a najčešće se koristi put sa samog prijevoja na vrh s Kvarnerske strane. Taj put četiri puta siječe cestu koja vodi do samoga vrha, a kojom se u dužini od sedam kilometara također možete prošetati, ili odvesti autom. No, da bi zaista uživali u ljepoti prirode pođimo u kratku "šetnju" prema vrhu. Najjednostavnije je, ako dolazite s istarske strane nakon sela Vela Učka, a ako stižete s Kvarnerske auto ostaviti dva kilometra nakon samog prijevoja na proširenju gdje se s glavne ceste odvaja cesta za vrh Učke. Od auta siđite cestom približno 300 metara te ćete s lijeve strane ugledati oznaku za planinarski put prema vrhu. Isprva malo strmije a potom sasvim blago, dobro označenom i utabanom  širokom stazom nakon sat do sat i pol stići ćete na lijepo razgledno sedlo između Vojaka i Suhog vrha. Od tuda samo još kratkih pola sata i na vrhu ste Istre.

Uživanje na vrhu

Na Vojaku (1.401 metara nadmorske visine) je smještena stara kula-vidikovac, i od tuda se može uživati u punih 360° izuzetno atraktivne panorame. Za vedra vremena (to se posebno odnosi na burne dane nakon kiše) moguće je golim okom vidjeti Kvarnerski zaljev s otocima, planine Gorskog kotara, čitav Velebitski masiv, istarski poluotok, Alpe i Veneciju.

Uživajte na vrhu u prekrasnom pogledu, marendajte, meditirajte, šećite prekrasnim grebenom… Za silazak predlažem drugu stranu, najprije dio asfaltnom cestom, no već nakon nekoliko stotina metara na lijevoj strani počinju oznake za šetnju poučnom stazom "Plas" koja se nalazi podno Vojaka, prolazi bukovom šumom te je opremljena poučnim tabelama o biljnim i životinjskim vrstama. Putem ćete naići i na krške formacije poput ponora i ponikvi, a uz stazu je smještena i Jama, jedan od dvjestotinjak istraženih speleoloških objekata Parka prirode Učka. Staza se na jednom mjestu spaja na već spomenutu stazu koja kvarnerskom stranom vodi natrag na Poklon… (Jure Vojak / [email protected])


Podijeli: Facebook Twiter