Kamo za vikend: Aleja glagoljaša

Aleja glagoljaša
Aleja glagoljaša

Aleju glagoljaša čini serija od 11 spomenika postavljenih između istarskih gradića Roča i Huma, a u čast prvom slavenskom pismu glagoljici

O Roču, gradiću koji se smjestio na uzvisini uz cestu Rijeka - Buzet sam već pisao, a upravo podno njega započinje sedam kilometara duga Aleja glagoljaša. Podignuta je 1977. godine kao osobit spomenik čiji je idejni začetnik bio Zvane Črnja, osmislili su je prof. dr. Josip Bratulić i kipar Želimir Janeš, a nastala je kao projekt Čakavskog sabora. Aleju glagoljaša čini serija od 11 spomenika postavljenih između istarskih gradića Roča i Huma, a u čast prvom slavenskom pismu glagoljici.

Ugodno pješačenje

Najljepše je Aleju glagoljaša, koja je postavljena uz samu cestu do Huma, propješačiti. Sedam kilometara većini nije puno, samo je potrebno organizirati prijevoz natrag do Roča, ili pješačiti i natrag. Preporučam da se podijelite u dvije skupine i izmijenite ključeve automobila pri susretu. Tu moram napomenuti, kako se ne bi iznenadili, da se u Humu, odnosno na prostoru ispred gradića naplaćuje parking (7 kuna prvi sat).

Počevši od Roča, aleja započinje Stupom Čakavskog sabora. To je obilježje u obliku glagoljskog slova S koje simbolizira prvo slavensko pismo i početke slavenske pismenosti. Ostalih deset spomen - obilježja čine: Stol Ćirila i Metoda, Sijelo Klimenta Ohridskog, Vidikovac Grgura Ninskog, Glagoljski lapidarij, Klanac hrvatskog Lucidara, Uspon Istarskog razvoda, Zid hrvatskih protestanata i heretika, Odmorište žakna Jurja, Spomenik otporu i slobodi te Vrata Huma.

Tako dolazimo i do Huma, najmanjeg grada na svijetu. U Hum se ulazi kroz Vrata Huma. Gradić se spominje već u XI. st. kao tadašnja utvrda. Današnji izgled Huma dovršen je početkom XIX. st. izgradnjom župne Crkve. Izgrađena je na mjestu gdje je ranije stajala manja župna crkva iz XVII. st. i dijelom kaštel. Tada je, zbog veličine nove crkve, južni gradski zid pomaknut prema van tako da se zvonik našao unutar gradskih zidina. Grad se ni do danas nije razvijao izvan gradskih zidina pa je zbog svoje konačne veličine - dužine od stotinjak metara i širine 35 metara - to najmanji grad na svijetu, te ga je lijepo obići, a zbog veličine ne i naporno.

Odmor u Kotlima

Na povratku iz Huma u selu Brnobići lijevo dole nizbrdo vodi dva kilometra duga cesta do Kotli. Mnogima omiljeno odredište nakon svakog izleta u blizini i zbog odlične hrane u mjesnoj konobi, ali i zbog predivnog krajolika. Ugodnu vam šetnju želim.

Napisao i snimio Jure Vojak

[email protected]

 

 

 

 

 


Podijeli: Facebook Twiter